Rookmelders redden levens!

Jaarlijks sterven nog mensen ten gevolge van een woningbrand.

Vooral ’s nachts zijn de gevaren groter, aangezien bewoners dan slapen.
Wanneer je slaapt zijn er immers heel wat zintuigen uitgeschakeld. Hierdoor zal rook of vuur te laat worden opgemerkt, met alle mogelijke gevolgen vandien.
Enkel een rookmelder kan hierbij je leven redden.
Daarenboven worden deze vanaf 1 januari 2020 verplicht in alle woningen.
Voorheen waren deze al verplicht in enkele specifieke gevallen (nieuwbouw, studentenwoningen, huurwoningen, gerenoveerde woningen en sociale woningen). Begin volgend jaar wordt dit dus uitgebreid tot alle woningen, middels een Vlaams decreet.
Dit houdt praktisch in dat elke woning van minstens 1 rookmelder moet zijn voorzien per verdiep. Daarenboven moeten kamerwoningen voorzien zijn van minstens 1 rookmelder per kamer.

 

Waar hang je je rookmelder het best?

Een rookmelder hang je best in iedere ruimte waar je doorheen moet, met uitzondering van de garage, de keuken en de badkamer (voor deze plaatsen zijn specifieke melders te koop, zogenaamde hittemelders).

Vergeet ook vergeten ruimtes niet, waar mogelijk technische installaties staan (zolder, kelder,…).

Je kiest best voor zogenaamde gekoppelde rookmelders. Van zodra 1 rookmelder afgaat, wordt alarm geslagen op iedere melder die hiermee gekoppeld is.

Dit levert een hogere mate van waarschuwing op. Let er ook op dat je rookmelder voldoet aan de geldende CE-markering, en aan de norm NBN EN 14604.

Dit garandeert de goede werking van de melder.

En last but not least, test je rookmelder regelmatig (eenmaal per maand).

 

Wedstrijd

Tot eind dit jaar kun je je rookmelder registreren, waardoor je kans maakt op een van de 20 Beats Headphones, of een van de 200 gratis maandabonnementen van Spotify.

Je vindt meer info en het deelnameformulier terug op de website hangrookmelders.be. Deze campagne is een samenwerking van alle Vlaamse Brandweerzones, en Netwerk Brandweer.