Schenking van een schilderij uit Zele met het portret van de tweede deken van Nederbrakel (1918-1932)

Vandaag bracht Trees Bosman uit Zele een portretschilderij naar de kerk van Nederbrakel als schenking. Op het schilderij staat een portret van E.H. Behiels die de tweede deken van Nederbrakel was. (1918-1933). Pastoor Babylon nam het schilderij in ontvangst samen met Ludwig De Temmerman. Het krijgt een goede plaats in de schatkamer van de kerk. Pastoor Babylon: “ alles zal worden genoteerd van deze uitzonderlijke schenking in samenspraak met de kerkfabriek en we voorzien wel een kader om het schilderij nog beter tot zijn recht te laten komen.”
Het werk lag zomaar op zolder in Zele en de schenkers zijn blij dat het eindelijk een goede plaats heeft gekregen in de gemeente waar het eigenlijk thuishoort.
Deken Joseph-Arthur Behiels was deken in Brakel van 1918 tot 1932.
Z.E.H. Behiels was afkomstig uit het Waasland want hij werd geboren op 30 mei 1862 in Sint-Niklaas. Hij werd tot priester gewijd in 1887. In 1888 werd hij leraar aan het Sint-Gregoriuscollege in Ledeberg. Vier jaar later werd hij leraar en econoom aan het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen.
In 1918 werd hij de tweede pastoor-deken van Nederbrakel in opvolging van August Vael. Hij was de uitvoerder van de belofte van August Vael. Veertien jaar zou hij de parochie van Nederbrakel en het dekenaat leiden in de periode van het interbellum. In zijn ambtsperiode werd de Toepkapel ingewijd op 25 augustus 1924. Deken Behiels nam ontslag in 1932 en overleed op 1 december 1940 in Oostakker. (Info deken Behiels uit boek ‘de dekenij Nederbrakel en haar parochies vroeger en nu.’ In een uitgave van 2009 door de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius. (Brakel- Lierde-Horebeke)
De schenkers kregen bij deze gelegenheid dit boek cadeau en dit werd overhandigd door Ludwig De Temmerman.