Denis Van Den Berge, de voorzitter van de Zottegemse Oustrijdersvereniging tijdens de herdenking standrechtelijke executie Baron Idès della Faille d’Huysse in Leeuwergem

Tweedaagse herdenking voor 251 Zottegemse oorlogsslachtoffers

Ook in Zottegem worden de Wapenstilstand op 11 november aan het einde van de Eerste Wereldoorlog 1914 – 1918 en tegelijk alle gesneuvelde Zottegemse soldaten en burgers van de beide wereldoorlogen herdacht. Ter gelegenheid hiervan zal op verschillende plaatsen in Zottegem een korte plechtigheid plaatsvinden. Dit zal het geval zijn eerst in Strijpen en Sint-Goriks-Oudenhove waar reeds op vrijdag 8 november, respectievelijk om 13 uur en om 13u30, bloemen zullen neergelegd worden aan de gedenkstenen aldaar.

Op maandag 11 november zelf begint de herdenking van 101 jaar Wapenstilstand met een misviering om 9 uur in de dekenale centrumkerk aan de Markt. Daarna hebben de Zottegemse oud-strijdersverenigingen en het stadsbestuur om 9u40 afspraak voor een hulde aan het monument van de oorlogsslachtoffers in de Heldenlaan. Naast bloemenneerlegging zullen daarbij ook kinderen van het zesde leerjaar uit verschillende plaatselijke basisscholen een passend gedicht ten gehore brengen en zal door leerlingen van de basisschool Sint-Barbaracollege (afdeling Bevegem) een kunstwerk van poppykruisjes onthuld worden.

Daarna zal er op 11 november ook nog in een aantal deelgemeenten aan de gedenksteen aldaar een ingetogen moment met het neerleggen van bloemen plaatshebben: om 10u10 in Velzeke, om 10u30 in Elene, om 10u50 in Leeuwergem, om 11u20 in Grotenberge en om 11u50 in Erwetegem. In Sint-Maria-Oudenhove is er een afzonderlijke herdenkingsplechtigheid met misviering om 10 uur en bloemenneerlegging om 10u45.

251 ZOTTEGEMNAREN

Wereldwijd sneuvelden er in de beide wereldoorlogen meer dan 80 miljoen mensen, waaronder zo’n 122.000 Belgen en een 250-tal Zottegemnaren. De Eerste Wereldoorlog 1914 – 1918 maakte toen 185 slachtoffers uit het huidige groot-Zottegem: 42 uit het Zottegem-van-vóór-de-fusie, 35 uit Sint-Maria-Oudenhove, 27 uit Velzeke, 24 uit Grotenberge, 18 uit Erwetegem, 17 uit Strijpen, 7 uit Sint-Goriks-Oudenhove, 6 uit Leeuwergem, 4 uit Oombergen, 5 uit Godveerdegem en uit Elene een onbekend aantal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940 – 1945 verloren 66 Zottegemnaren het leven (waaronder zes militairen).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X