Zottegem maakt zich op voor het eindejaar: een overzicht

Momenteel wordt er voorbereidend werk van gemaakt om het Zottegemse stadscentrum met het oog op de nakende eindejaarsperiode in een aangepast en sfeervoller kleedje te steken.

Op de Markt is deze week maandag begonnen met de opbouw van de reuzegrote hemeltent die het ganse marktplein zal overdekken en waarbinnen de kerstmarkt zal ingericht worden. Onder het toeziend oog van Egmont die er wel nog letterlijk met kop en schouders doorheen het dak van de tent bovenuit steekt. Tot zolang deze tent het marktplein inneemt, zal overigens een aantal marktkramers tijdens de gewone wekelijkse dinsdagmarkt in de Stationsstraat moeten postvatten.

Nog als gevolg van de volledige overdekking van het marktplein moest ook uitgekeken worden naar een andere plaats voor de reuzespar die tot nog toe ieder jaar rechtover het stadhuis de blikvanger was. Deze zal nu aan de hoek aan de voorkant van de dekenale kerk prijken, naast de kerststal die daar ook weer zijn vaste plaats zal krijgen.

Inmiddels werd in de belangrijkste winkelstraten ook de feestverlichting al aangebracht. Voor het tiende jaar op rij is dit opnieuw overal dezelfde en ook al even lang wordt deze ganse voorziening uitbesteed aan een externe gespecialiseerde firma. Zoals in de voorbije laatste drie jaar is hiervoor een (nieuw) driejarig contract afgesloten met Blachere Illumination uit Vottem-Herstal. Deze firma uit het Luikse was overigens de enige van de acht aangeschreven firma’s die reageerde met een prijsofferte. Voor het huren, plaatsen en onderhouden van de guirlandes (dezelfde als vorig jaar) moet jaarlijks ruim 20.000 euro betaald worden. In de Heldenlaan moest nu ook gebruik gemaakt worden van overspanningen tussen de twee bomenrijen omdat een hogere overheidsdienst opmerkte dat, ter bescherming van de bomen, de verlichting niet meer zoals vorig jaar rond de boomstammen mocht opgehangen worden. De feestverlichting zal officieel aangestoken worden op vrijdag 6 december, samen met de opening van de kerstmarkt.