Pop-up tearoom met plantaardige kerstdesserts door EVA Oosterzele, De Sjampetter en Cream&Crunch op zondag 8 december

Traditioneel vormen de feestdagen een piek qua vleesconsumptie: miljoenen kalkoenen vliegen in de pan en tonnen rosbief uit de oven. Maar wat als je het een keer over een vleesloze boeg wil gooien? En wat als je op de koop toe stiekem ook nog indruk wil maken op je disgenoten met een plantaardig dessert? Of wat als je eenvoudigweg een lekker plantaardig cadeau onder de kerstboom wil leggen? EVA Oosterzele brengt kerstlicht in de duisternis en organiseert samen met De Sjampetter en Cream&Crunch op zondag 8 december een pop-up tearoom waar je kan proeven van plantaardige taarten en ijs als inspiratie voor de feestdagen. Je kan er meteen tal van veggie kookboeken kopen om je veggie feestdis samen te stellen of als geschenk voor vrienden en familie.

Elena Lievens, coördinator van EVA Oosterzele, legt uit: ”Vaak bestaan er nog misverstanden over de veggie keuken en zitten de koks met de handen in het haar als ze thuis of  op restaurant een plantaardig feestmaal moeten bereiden. Hotelscholen bieden nog steeds geen volwaardige opleiding vegetarisch koken aan en voor wie niet geleerd heeft om creatief aan de slag te gaan met plantaardige ingredi ënten blijft het veggie familielid aan de feestdis vaak ‘de vreemde eend in de bijt’.  En dat is jammer want er kunnen juist fantastische culinaire hoogstandjes bereikt worden met deze ingredi ënten! De Sjampetter en Cream&Crunch gaan alvast de uitdaging aan om 100% plantaardige toetjes te bereiden, ook geschikt voor veganisten of mensen met lactose-intolerantie dus. Op die manier blijft kerst gezellig voor iedereen.”

Ben je na de proefsessie overtuigd om het hele kerstmenu te verplantaardigen? Dan kan je op 8 december meteen ook een kookboek aanschaffen als hulpmiddel. EVA Oosterzele biedt op kookboekvlak bovendien voor elk wat wils: De Dikke Vegetari ër bevat antwoorden op alle culinaire veggie vragen; een uitdaging voor elke doorwinterde kok vormt Meesterkoks koken vegetarisch; Donderdag Veggiedag kookboek  en Veggie voor starters zijn uitermate geschikt voor beginners en Grow, eat, share doet je een veggie stapje verder zetten in je keuken. Als toemaatje voor onder de kerstboom verkoopt EVA Oosterzele voor de allerkleinsten ook En de koe zei boe en Je bent om op te eten. Als extra geschenk kan je ook een EVA abonnement cadeau doen. Kortom, om in deze kerstperiode verrassend veggie uit de hoek te komen, klop je best aan bij oosterzele@evavzw.be

De late beslissers kunnen ook op 29 december bij een verkoopsstand van EVA Oosterzele terecht aan De Patisson in Balegem vanaf 14.30u. Wil je nog meer tips voor plantaardige eindejaarsfeesten, neem dan zeker een kijkje op de webpagina https://www.evavzw.be/nieuws/plantaardige-eindejaarsfeesten . Wie dit jaar besluit niet zelf achter het kookfornuis te staan, kan ook opteren voor gastronomische veggie afhaalmaaltijden: bij Wonderworld kan je terecht voor kerstavond en de Avalonhoeve biedt zowel voor kerst als oudejaar veggie menu’s aan die je kan afhalen in Ohne. Bestellen kan eenvoudig via hun website. Kortom, alle ingredi ënten zijn aanwezig om deze kerstperiode kalkoenvrij te vieren!