De magische grens van 1000 egels in het opvang centrum VOC Merelbeke

Oproep voor de warmste week.

Er werden gedurende het voorbije jaar   voor het eerst 1000 egels voor   verzorging in ons opvangcentrum aangeboden.

Er zijn slechts 2 andere centra wereldwijd die dit ook al meemaakten. Egelbescherming Nederland en onze collega’s van het Opvangcentrum in Opglabeek. Het voc van Merelbeke is voor Vlaanderen het tweede grootste centrum qua aantallen maar de financi ële middelen zijn zeer beperkt en horen dringend te stijgen voor meer personeel en om een uitbreiding/ verhuis te kunnen bekostigen.Oproep voor de warmste week en voor andere vormen van steun zijn dan ook meer dan welkom.

V.O.C Merelbeke

De egels zijn vaak de meest intensief te behandelen diersoorten:
Dagelijkse wondzorg voor veel egels met wonden aan poten.
De meeste egels komen toe met vlooien, teken, mijten en inwendige parasieten en worden behandeld met product en ontdaan van de teken. Egels met wonden door een hond worden de stekels deels weggeknipt rond elke wonde.
Eerste week vaak opstart medicaties, dwangvoedering en ondersteuningen om op krachten te komen. Continue warmte voor de zwakkere exemplaren in de vorm van warmtematten, warmhoudkkooien en couveuse.
Samenwerking met de dierenartse Inge Thas uit Zwijnaarde die indien nodig een pootje amputeert. Baby-egels vragen een intensievere opvolging met voederbeurten vanaf   08 uur   tot   01 uur ’s nachts. Afhankelijk van de leeftijd worden de jongste het meest gevoederd. Deze blinde jongen krijgen 6 melkbeurten per dag.   Met momenten hadden we zo wel in juni — juli ongeveer  30 kleine   jongen tegelijk. Gemiddelde kostprijs voor het voc per egel per dag   : 2.5 euro. Er zitten gemiddeld 70 egels doorheen het jaar met vaak pieken van boven de 100 in de periode juli tot oktober.

De gemiddelde duur van de verzorging is minstens een maand.We vangen in het voc wel nog   ongeveer een 170 andere soorten dieren per jaar op. We hebben momenteel een tekort van   500 euro per dag om een juiste werking te kunnen volbrengen met de huidige accommodatie. We moeten dringend kunnen sparen om te kunnen uitbreiden of verhuizen want we kunnen op deze wijze niet lang meer verder met onze organisatie!

contact

Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren, Merelbeke VZW

Liedermeersweg 14     9820 Merelbeke

tel. 09 230 46 46             www.vocmerelbeke.be