Kruispunt N42 Astridlaan met de Oudenaardsestraat staat op de ‘zwarte’ lijst.

Minister Lydia Peeters (Open VLD) belooft heraanleg.Geraardsbergen. Het kruispunt van de N42 Astridlaan met N493 Oudenaardsestraat staat op de ‘zwarte’ lijst van gevaarlijke kruispunten, opgesteld door de Vlaamse overheid. Lydia Peeters (Open VLD) belooft daar dringend werk van te maken.

314 gevaarlijke verkeerspunten
De Vlaamse lijst heeft een de lijst van gevaarlijke kruispunten, waar de meeste ongevallen gebeuren, grondig bijgewerkt. De ambitie is om de 314 gevaarlijke verkeerspunten zo snel mogelijk aan te pakken.

De Vlaamse overheid werkt sinds geruime tijd met een ‘dynamische lijst’ die telkens wordt aangepast aan de ongevallen van laatste drie jaar. Het aantal ‘dodelijke’ kruispunten is gestegen van 212 naar 314. De stijging valt te verklaren doordat ongevallen met voetgangers, fietsers en bromfietsers zwaarder doorwegen. Elk kruispunt krijgt een ‘prioriteitsscore’: hoe hoger de score, hoe dringender de heraanleg.

97ste plaats…
Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). “Ik zal de administratie vragen hier zo veel mogelijk werk van te maken en zo veel mogelijk zwarte punten snel weg te werken.” De Vlaamse regering maakte daar trouwens ook meer middelen voor vrij.

In Geraardsbergen staat het kruispunt van de N42 Astridlaan met N493 Oudenaardsestraat op de agenda. Het kruispunt heeft een prioriteitswaarde van 22 punten en staat daarmee op de 97ste plaats. Ter vergelijking, de A12 in Aartselaar, richting Antwerpen heeft een prioriteitsscore van 81,3.

Verkeersindigestie op de Astridlaan
Het kruispunt van de N42 met de Oudenaardsestraat kan niet los worden gezien van het drukke verkeer op de Astridlaan. Dagelijks staan er ellenlange files aan te schuiven. De Astridlaan slikt heel veel doorgaand verkeer. Er zijn ook de vele baanwinkels die er de laatste jaren zijn bijgekomen. De laan vormt ook een toegangsroute naar het centrum. De drukte gaat veelal ten koste van de zwakke weggebruiker.

Met de heraanleg van de N42 tussen Zottegem en Geraardsbergen zal de verkeersdruk op de Astridlaan zeker niet verminderen. Nuus/De Beiaard werkt aan een reportage, die weldra zal verschijnen.

Julien Borremans