Ook stad Zottegem bereid om Natuurpunt subsidie te geven voor aankoop Vijfstratenbos

Gisteren raakte enigszins verrassend bekend dat Natuurpunt het Vijfstratenbos in Sint-Maria-Oudenhove heeft aangekocht. Het kon hiervoor rekenen op een forse subsidie van – volgens onze informatie – 45.000 euro van de Vlaamse regering. Niet voldoende voor aankoop, dus moet Natuurpunt beroep doen op eigen midden. Daarom werd een inzamelactie op poten gezet, lees meer via deze link, en de stad Zottegem heeft laten weten dat het een subsidie aan Natuurpunt overweegt, om bij te dragen aan de aankoop.

“De stad had een bod van 65.000€ uitgebracht op het bos”, legt schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V) uit. “Het bedrag werd bepaald op basis van de ecologische waarde van de bomen en de waarde van de grond.  Dat bleek ruim onvoldoende om de eigenaar te overtuigen. Doordat we als overheidsinstelling gebonden zijn aan allerlei regels en verplichtingen, kunnen we van de geschatte waarde niet zo maar afwijken. Een hoger bod uitbrengen was dus helaas geen optie. Dat het bos nu door Natuurpunt aangekocht wordt, is een goeie zaak voor de buurt, school en occasionele wandelaars. De publieke toegankelijkheid is op die manier voor lange tijd verzekerd. Binnenkort zit ik met de plaatselijke afdeling van Natuurpunt rond de tafel om hierover verdere afspraken te maken. Ik laat ook nagaan of we via een subsidie aan Natuurpunt toch nog ons steentje kunnen bijdragen aan de aankoop.”

Natuurpunt wil niet bekend maken hoeveel het uiteindelijk betaalde voor het bos. En bij het kabinet van minister Zuhal Demir doen ze er het zwijgen toe wanneer gevraagd naar het bedrag van de aankoopsubsidie.