Patrik Coone (N-VA) over het meerjarenplan: ‘Optimisme van de meerderheid is misplaatst.’


Voor alle duidelijkheid, Patrik Coone is de man links op de foto. (cfr. Facebook)


Geraardsbergen. Volgens N-VA-bestuurslid Patrik Coone was het afgelopen jaar op politiek vlak niet zo sprankelend. Niet alleen werden een aantal constructieve voorstellen van de N-VA onder de mat geveegd. Bovendien werden een aantal diensten afgeschaft of verminderd en werden de belastingen verhoogd. Daarenboven bengelt de stad aan de rand van de financi ële afgrond. De nieuwe sporthal kost een pak duurder en voor het kenniscentrum zal tweemaal zoveel moeten worden betaald.
Coone stelt ook vragen bij de communicatie van het meerjarenplan 2020-2025: ‘Maandagavond kregen de mandatarissen het lijvige dossier van het meerjarenplan in hun mailbox. Dinsdag stond de inhoud van het meerjarenplan reeds in de pers te lezen, terwijl de bevoegde commissie nog moest doorgaan en het plan pas op 30 december ter stemming aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.’ Volgens Coone is het meerjarenplan een publiciteitsstunt en vind hij het jammer dat niet eerst de democratische, politieke weg wordt gevolgd. Zijn brief:

Toegankelijkheid van het stadshuis voor mindervalide personen
Als we een overzicht maken van dit rampjaar, zo mag het wel genoemd worden, starten we in mei 2018 op deze gemeenteraad lanceerde Ilse Roggeman, gemeenteraadslid voor N-VA, de vraag tot herkenning en invoering van de European Disability Card (Kaart die de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding bevordert). Sinds november 2017 neemt Belgi ë, samen met 8 Europese landen deel aan dit pilootproject. Dit gaf een eerste NJET. Nu werd deze vraag opnieuw gesteld op de gemeenteraad van 12 november 2019, dit na een rondschrijven van Minister Muylle van CD&V. Nu viel de ganse meerderheid uit de lucht, dus nog geen deelname van Geraardsbergen aan dit sociaal project. Dan moet je weten dat er CD&V’ers in de meerderheid zetelen. Shame on You!, na jaren van een ongelijke strijd binnen de politiek in Geraardsbergen bracht na een klacht bij UNIA in 2016 via Joeri Vos eindelijk schot in de zaak. In februari 2017 kondigde de toenmalige schepen van Gelijke Kansen Van Trimpont aan datzelfde jaar nog een lift zou geplaatst worden. Dit betekende alweer uitstel, maar wonder boven wonder juist voor de gemeenteraadsverkiezingen kwam diezelfde schepen met het fantastische nieuws dat deze lift er zou komen en deze binnen de drie maand zou klaar zijn, de dag voor de gemeenteraad van juni 2019 kondigde schepen Mertens de ingebruikname van deze lift aan. Toevallig had raadslid Roggeman dit punt als interpellatie op de gemeenteraadsagenda laten plaatsen. TOEVAL!!  Alleen waren onze brave politiekers één persoon vergeten vermelden, inderdaad Joeri Vos, zelf rolstoelgebruiker en de bezieler van dit project, maar ja Joeri is lid van N-VA!

Van de ene rampspoed naar de andere
Op 28 juni 2019 valt onherroepelijk het doek over de afdeling materniteit in het ASZ Geraardsbergen. Te weinig bevallingen is de reden waarom Minister De Block deze beslissing neemt, tot ongenoegen van vele Geraardsbergenaren. En zo volgen de rampspoed meldingen elkaar in sneltreintempo op, zoals het halveren van de mantelzorgpremie. Schepen Vangeyte (OpenVld) beslist dat het budget voor de mantelzorger gehalveerd wordt: van 180 euro naar 90 euro, zodat nog enkel de mantelzorgers voor de meest zorgbehoevenden de maandelijkse premie krijgen van 25 euro !  Nog in diezelfde maand januari van 2019 komt het onheilspellend bericht binnen dat na 130 jaar het oudste openluchtzwembad van Vlaanderen de deuren zal moeten sluiten. Dit nieuws slaat in als een bom en ruikt meer en meer naar wanbeleid. Er komt dan ook zeer veel protest van de bevolking. De huidige situatie is deze: er is een kerngroep opgericht die de honderden droomidee ën die de bevolking mocht aanbrengen, gaat verwerken naar één nieuw plan voor deze site .

Stad Geraardsbergen virtueel failliet
Ondertussen verschijnt in de pers het onheilspellende nieuws dat Stad Geraardsbergen virtueel failliet zou zijn, de bouw van de nieuwe sporthal begroot op 5 miljoen euro kost meer dan 1.7 miljoen meer. Het nieuwe Kenniscentrum waarvan de kostprijs wordt geraamd op 8.850.000 miljoen zou om budgettaire redenen niet volledig kunnen worden afgewerkt. De kosten worden nu al geraamd op 16 miljoen euro. Dit alles resulteerde in de verhoging van de Gemeentebelasting van 20 euro (van 50 naar 70 euro ). Het was natuurlijk niet alles zwart. Zo wordt in oktober bekend dat Geraardsbergen samen met 3 andere Vlaamse gemeenten een aanzienlijk hoger bedrag krijgen uit het gemeentefonds (beslissing Vlaamse regering).

Zo zijn we terug in deze Kerstsfeer beland. De reden van deze klaagbrief: op de gemeenteraad van november 2019 had de N-VA-fractie het idee op tafel gebracht om tijdens de zaterdag van de kerstmarkt (14 december) in samenspraak met de plaatselijke middenstand het parkeren in het ganse stadscentrum gratis te laten plaatsvinden. Dit Initiatief werd in eerste instantie niet behandelt wegens niet schriftelijk aangevraagd!? Ondertussen is het antwoord gekend en is dit voorstel gewoon van tafel geveegd met als reden: dat als iedereen gratis mag parkeren, dan mogen ook bewoners en handelaars onbeperkt in tijd in het handelscentrum staan, en dit zou het huidige parkeerbeleid schaden.

De situatie is rampzalig.
Ondertussen heeft men het wel voor elkaar gekregen dat de laatste gemeenteraad van 2019 zal doorgaan op 30 december 2019, de gemeenteraad waar de financi ële planning 2020 -2025 moet goedgekeurd worden, maar ja, dat zal geen probleem zijn zeker met een meerderheid die de rangen zal sluiten ook al is de situatie rampzalig.

Maar in elk geval wenst de N-VA-fractie de inwoners van gans Geraardsbergen een prachtig Kerstfeest en een voorspoedig maar vooral een gezond nieuwe jaar toe.