Anny Bert: Dagboek van een Jozef

Dit is de voorpagina van mijn dagboek. Mijn naam is Jozef, niet Jozef De Dromer, niet Jozef Zaag, evenmin Jozef Ieten, van de gelijknamige kloosterorde, ook niet Jozef Van Eke maar Jozef van Nazareth.

Ik had nooit gedacht mijn doen en laten aan een dagboek toe te vertrouwen. Als je goed op weg bent eeuwige vrijgezel te blijven, één meter vóór en één meter achter je werkbank, dan begin je er niet meer aan. Je hebt eeuwige trouw beloofd aan je schaaf en je vijl en je hamer maar dan lees je eens, één keer, je horoscoop terwijl je lijmpot op je stoof staat en oeps. Gedaan met de rust !

Maand 1 : Laat lijmpot voor wat hij is en spoed me naar ezelmarkt. Koop een mooie ezel, Jozefa.  Ontmoet knappe jonge vrouw. Heet Maria. Zegt dat haar moeder Anna heet. Kan me niet schelen. Spreek af met Maria. Voel het : komt in orde.

Sjalom aleechem, liefde !

Maand 2 : Hebben ons verloofd. Leeftijd speelt geen rol, zegt Maria. Geef haar gelijk. Wil haar maagdelijkheid nog behouden. Geef haar weer gelijk. Vertelt me later dat ze een kind verwacht. Geef haar geen gelijk. Hoe kan dat, zijn niet één keer in koffer gedoken.

Maand 3 : Maria heeft uitleg : ezel heeft vooreerst geen koffer en H.Geest is de vader. Kind zal Jezus heten.

Maand 4 : Voel me heel gelukkig. Weet het nu al, zal goede vader zijn.

Maand 5 : Vroeg opgestaan. Jozefa eten gegeven, lijmpot afgezet, Maria uitgezwaaid. Gaat te voet bij haar nicht Elisabeth. Keert pas 3 maand later terug. Heeft groot nieuws als ze weerkeert : Elisabeth is ook zwanger. 75 en nu nog een kind. Snap het niet meer. Weet alles van pannenlatten en moulures, niets van kinderen krijgen. Stop met denken, niet met timmeren want wieg moet af.

Maand 7 : Wieg is af maar ben op van de zenuwen. Augustus, niet die voor September, wel keizer, houdt volkstelling.

Maand 8 : Blijf mijn kast opvreten, nee, geen zelfgemaakte. Moeten van Nazareth naar Bethlehem om ginder te horen : van a één, van a twee. Jozefa goed onderhanden gepakt. Geen olie verversen, wel hoefijzers. Maria hoort men niet klagen. Heeft pertang al gezwollen voeten en moet regelmatig plassen. Zullen in Bethlehem wel een goedkoop hotelletje vinden.

Komen aan in Bethlehem. Veel volk voor de telling. Hebben blijkbaar allemaal schrik van Augustus, minder van Juni en Juli.

Juist in teltent aangekomen als Maria eerste neepje krijgt. Amper M van Maria neergeschreven of er volgt een grote neep. In “De Zilveren Ster” is geen plaats. Patron van “De Herderkes lagen bij Nachte” jaagt ons weg. Zegt dat hij geen kraamkamers heeft. Spoeden ons de stad uit. Zien een stal. Rep me naar voederbak om stro wat op te schudden. Eerste kinderkreet  weerklinkt al. Speel gauw marcelleke uit om onze zoon op te leggen. Mooi kindje ! Lijkt niets op mij. Maria glimlacht. Pak haar eens goed vast en verkoop haar een dikke smakker op de mond. Staat niet in de bijbel maar kan me niet schelen.

Eerste levensdagen van Jezus

Jozefa doet heel onrustig. Wat later staan 3 verklede gasten in het deurgat. Hebben cadeaus mee, en dat zonder geboortelijst bij Dreamland. Kan hun niets presenteren behalve wat ezelinnenmelk. Vertrekken weer.

Heb die nacht een droom : engel zegt dat we naar Egypte moeten vluchten. Vluchten ? En we hébben nu een kind. Koning Herodes pissig. Heeft wat gehoord over nieuwe Koning der Joden. Halve gare laat alle pasgeborenen vermoorden.

Inpakken en wegwezen. Maria met Jezus op Jozefa. Ik ernaast met de cadeaus en mijn marcelleke.

Lange en gevaarlijke tocht. Vertel later verder, papier raakt op. Zal in Egypte wel een Action vinden.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X