Flitstoestel gaf een verkeerde snelheid

Vrijspraak voor buitensporige snelheidsovertreding in Zwalm

Een bestuurder werd in april 2019 geflitst met een snelheid van 104 km/u in Beerlegem. De maximum toegelaten snelheid bedraagt hier 50km/u.
Dit dossier werd deze morgen gepleit voor de Politierechtbank te Oudenaarde. De bestuurder werd vervolgd voor een snelheidsovertreding (niet gecorrigeerd 104 km/u ipv 50 km/u) die begaan werd in ZWALM, Beerlegemsebaan.
De inbreuk werd geregistreerd met een GATSO van de PZ Brakel met een correct en geldig ijkingscertificaat dat loopt tot 12.08.2020.
De persoon die voorkwam was overtuigd dat gemeten snelheid onmogelijk was. De controle gebeurde immers 160meter na een snelheidsremmer en dat is onmogelijk om dan op een hellende strook 104km/u te rijden.
Het bewijs diende wel te worden geleverd. De garage had in eerste instantie bevestigd dat dit onmogelijk was.
Advocaat Wim De Pooter heeft dan bijkomende stukken opgevraagd aan het OM, in de zin dat de statistiekgegevens van de dag van controle dienden worden voorgelegd, waaraan gevolg werd gegeven. Hieruit bleek dat de inspecteur als hoogste snelheid van die dag 74km/u invulde in het manuele formulier. De snelheid van 104km/u werd door de inspecteur niet ingevuld omdat hij dat zeer ongeloofwaardig achtte. Hij zou dit hebben opgemerkt door het geluid en luchtverplaatsing.
De verbalisant erkende dat er door hem reeds enkele andere gevallen van onverklaarbaar hoge snelheden werden gemeten door dat radartoestel.

De lokale verbalisant kan de foutieve metingen evenwel zelf niet verwijderen. Dit gebeurt door het gewestelijk verwerkingscentrum van de federale politie (wegpolitie Oost-Vlaanderen).
Op basis van die twijfel kon advocaat De Pooter vandaag de vrijspraak bekomen.

“Het is wel ongehoord dat men weet dat dit GATSO toestel af en toe foutieve metingen registreert en men er toch blijft mee werken. Wellicht zijn er al burgers die op die manier ten onrechte een boete hebben betaald.
Het lijkt mij dat dit toestel zo snel mogelijk dient te worden afgevoerd.”

NVDR: Blijkbaar was dit geen alleenstaand

geval en kregen we volgende mededeling:

“Uw artikel op NUUS Brakel over de snelheidscontrole in Beerlegem. Mijn man : BVBA De Temmerman Geert was ook deze morgen op het gerecht in Oudenaarde voor dezelfde feiten. Hij zou volgens de meting 117 gereden hebben. Ook deze zaak is vrijgesproken. Onze advocaat was Karo De Jonge.”