Twee elektrische deelwagens in Zottegem

In 2020 worden in Zottegem 2 elektrische deelwagens gelanceerd. Zottegem werkt hiervoor samen het autodeelsysteem ‘Valckenier Share’ dat een laagdrempelig aanbod voor de regio heeft uitgewerkt.  

Het autodeelsysteem Valckenier Share wordt naast Zottegem ook in Aalst, Geraardsbergen, Herzele, Lede, Lierde, Maarkedal en Sint-Lievens-Houtem gelanceerd. Ook andere steden en gemeenten kunnen nog aansluiten. Ze kunnen hiervoor rekenen op ondersteuning van Vlaanderen via een goedgekeurd lokaal klimaatproject van het Departement Omgeving. Intercommunales SOLVA en DDS sloten hiervoor een raamovereenkomst vanuit het idee dat gedeelde mobiliteit kansen biedt voor verplaatsingen op locaties en/of momenten waarop het regulier openbaar vervoer geen antwoord biedt.  

Elektrisch autodelen in Zottegem  

“Er wordt bewust gekozen om enkel met elektrische voertuigen te werken”, verduidelijkt schepen van Mobiliteit Evert De Smet (N-VA).  Concreet zullen de nieuwe Renault Zo ë en de elektrische versie van de Renault Kangoo als deelwagen in het straatbeeld verschijnen. De twee Zottegemse deelwagens krijgen een gereserveerde parkeerplaats aan een elektrische laadpaal en worden op strategische locaties in Zottegem geplaatst. Wie weet kunnen deze standplaatsen op termijn uitgebouwd worden tot volwaardige mobipunten waar gebruikers vlot kunnen schakelen tussen de verschillende vervoersmiddelen.”

“Het idee achter autodelen is simpel: verschillende mensen delen dezelfde wagen en ze gebruiken hem enkel wanneer dat echt nodig is”, laat schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V) weten.   “Goed voor het milieu en voor een duurzame mobiliteit. E én gedeelde auto vervangt gemiddeld 10 tot 12 particuliere auto’s, met minder energieverbruik en dus een lagere CO2- uitstoot tot gevolg. Ook de parkeerdruk daalt dankzij autodelen en er komt meer ruimte vrij op de baan. Met de keuze voor elektrisch autodelen willen we ook het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen. Dit project kadert dan ook helemaal in ons klimaatplan.”

Praktisch  

Om gebruik te kunnen maken van de elektrische deelwagens is het nodig om zich te registeren bij het deelsysteem waarbij een geldig rijbewijs moet worden voorgelegd. Er zijn geen instapkosten of  abonnementskosten verbonden aan het systeem. Als gebruiker betaal je enkel voor het effectief gebruik van de deelwagens. In het voorjaar van 2020 start een inspirerende campagne om de voordelen van autodelen in de verf te zetten. Deze campagne zal samen met de uitrol van de deelwagens worden gelanceerd.