Eerste stedelijke nieuwjaarsdrink in Zottegem: “Breng je eigen glas mee”

Op zondag 5 januari organiseert de stad Zottegem voor het eerst een stedelijke nieuwjaarsdrink. Uit duurzaamheidsoverwegingen wordt gevraagd om een eigen glas mee te nemen.

Na een maand lang ‘kerstmarkten’ in Zottegem, kan Egmonts Winterdorp terugblikken op een succeseditie. “Afsluiten doen we in stijl,” blikt schepen van feestelijkheden Evelien De Both vooruit. “Zottegem loopt warm voor de eerste stedelijke nieuwjaarsdrink, op zondag 5 januari van 10u tot 12u. Het stadsbestuur trakteert alle Zottegemnaren op cava en fruitsap, al vragen we een minimale inspanning aan de inwoners.” “We roepen iedereen op om hun eigen glas mee te brengen, om er samen een duurzame nieuwjaarsdrink van te maken,” benadrukt burgemeester Jenne De Potter.

Kerstmarktconcept schot in de roos

Egmonts winterdorp vormt het decor van de allereerste stedelijke nieuwjaarsdrink in Zottegem. “Het vernieuwde concept van de Zottegemse kerstmarkt, waarbij de markt volledig overdekt werd, bleek een schot in de roos,” zegt een tevreden schepen van feestelijkheden Evelien De Both. “Er volgt binnenkort een evaluatieronde waarbij alle verbeterpunten zullen besproken worden, maar laat ons nu nog uitkijken naar het orgelpunt: een traktatie van de stad aan alle inwoners in de vorm van de allereerste stedelijke nieuwjaarsdrink.”

De stad laat de glazen vollopen van 10u tot 12u, daarna is de kerstmarkt nog open tot 14u, waarna het doek valt over Egmonts Winterdorp. “We moeten verdergaan in de ingeslagen richting,” vindt ook schepen van citymarketing Brecht Cassiman. “De aankoop van de chalets door de stad heeft geloond, en ook de verenigingen toonden zich tevreden over het nieuwe concept. We trokken bezoekers van ver buiten de stadsgrenzen, waardoor we Zottegem in de brede regio op de kerst-kaart geplaatst hebben.”

Duurzaam idee

“Een nieuwjaarsdrink organiseren is één ding, een duurzame receptie een andere uitdaging: om een afvalberg te vermijden, roepen we alle inwoners op hun eigen aperitiefglas mee te brengen,” duidt burgemeester Jenne De Potter. “Plastic is uit den boze: wij schenken de glazen met plezier vol, maar vragen iedereen om zijn eigen glas na afloop opnieuw naar huis mee te nemen. Het is meer dan een symbolische actie: een duurzame stad begint bij onszelf, en deze sensibiliseringsactie is er eentje waar je letterlijk voor beloond wordt.”

De grote tent op de markt blijft trouwens nog even staan, want op zaterdag 11 januari is ze het kloppend hart van
carnaval Zottegem na de feestelijke stoet door de centrumstraten