Zottegemse Macekliers gaan op Driekoningentocht

In navolging van De Drie Wijzen die dit al een jaartje langer doen, zullen een aantal leden van de Zottegemse Macekliersgilde op vrijdag 3 en zaterdag 4 januari voor de 34ste keer hun passende gewaden aantrekken om op Driekoningentocht te gaan. Doorheen de jaren heeft dit ‘sterzingen’ van de Macekliers zo’n weerklank gevonden dat mensen van overal naar de trefpunten komen om dit gebeuren mee te maken.

BEZOEK AAN ZORGINSTELLINGEN

Alvorens hun herbergbezoeken aan te vatten, gaat het Macekliersgezelschap op beide dagen in de namiddag ook eerst langs in enkele rusthuizen en woonzorgcentra om daar met stemmige klassieke liederen een muzikale groet te brengen aan de residenten. Op vrijdag 3 januari trekken zij hiervoor naar het WZC Sint-Franciscus in Opbrakel (om 13u30), Huize Roborst in Zwalm (14u30), Bruggenpark aan de Bruggenhoek in Zottegem (15u30) en De Vlamme in Erwetegem (16u30). Op zaterdag 4 januari worden zij verwacht in Het Neerhof in Elst (om 11u30), WZC De Bron aan de Heldenlaan (15 uur) en in het assistentenwoningencomplex / zorghotel De Bron aan de Marie Popelinstraat in de wijk Lelie (16 uur).

BEZOEK AAN HERBERGEN + TAPTOE

In tegenstelling tot de serene sfeer bij de hiervoor vermelde bezoeken aan zorginstellingen, gooien de Macekliers het daarna bij hun herbergbezoeken over een andere boeg. Instrumentaal begeleid door een gitarist en een accordeonist hekelen zij met eigen teksten op kerstwijsjes en op andere driekoningenliederen de lokale en nationale politiek en/of steken zij de draak met bepaalde toestanden of gebeurtenissen. Die teksten zijn altijd up-to-date want slechts maximum een tiental dagen op voorhand worden ze definitief opgesteld.

Op vrijdag 3 januari zal men de Macekliers aan het werk kunnen zien en horen bij Maboel (L. De Metsstraat, om 18 uur), caf é Lapaige (Heldenlaan, 19u15) en caf é Meileken (Stationsplein, taptoe om 21 uur). Op zaterdag 4 januari gaan de Macekliers langs in volgende caf és: De Stappers Alm (Berendries in Brakel, 14 uur ), caf é Imeland (Leeuwergem, 17 uur), Driebunderhof (Godveerdegem, 18 uur), Den Engel (Grotenberge, 19 uur) en Huys te Oudenhove (Sint-GoriksOudenhove, taptoe om 21u30). Tussendoor houden zij ook halt op de Markt om er deel te nemen aan de kerstevocatie en zangstonde rond de kerststal aan de dekenale kerk (om 20u30).

Het twaalfkoppige Macekliersgezelschap zal bestaan uit: Bruno De Paepe, Piet De Grauwe en Luc De Pessemier als de Driekoningen, Marc Coppens en Germain Bonne respectievelijk als gitarist en accordeonist, en als herders Pascal De Groote, Peter Gosseye, Kjell Spoormans, Kris De Pessemier, Hans De Cnijf, Rudy Cornelis en Rolf Vekeman.