Zottegemse Drie Wijzen brengen op zaterdag 4 januari hun 35ste zegenwens

In een vorig NUUS-bericht, zie link, hebben we geïnformeerd over de Driekoningentocht die leden van de Zottegemse Macekliersgilde op vrijdag 3 en zaterdag 4 januari voor de 34ste keer maken. Dit gebeurt in navolging van De Drie Wijzen uit het Oosten die dit al een jaartje langer doen (sinds 1985) op initiatief van Ghislain Diependaele, wijlen Jo Van Gansberge en wijlen Wilfried Carnewal.

Volgens Infokrant Egmont waarin de uitgever-redacteur van dit reclamemagazine schrijft dat ze zich strompelend van caf é naar caf é een weg banen alsof ze er niet genoeg van krijgen hun dorst te lessen (einde citaat), lijkt deze rondgang van de drie Koninklijke Hoogheden een soort kroegentocht te zijn maar dat is helemaal niet het geval.

ZUIVERE KERSTSFEER

Getooid als De Drie Wijzen uit het Oosten in passende gewaden en begeleid door herders en muziek, zullen de Koninklijke Hoogheden ook ditmaal op hun 35ste tocht langsgaan op een tiental plaatsen waar zij telkens met hun liederen de zuivere kerstsfeer oproepen en hun kerstboodschap uitzingen. Daarbij zullen zij ook opnieuw boven de deurportiek hun zegenwens schrijven: 20 C + M + B 20. Deze initialen, tussen het jaartal in, staan voor Caspar en Melchior en Balthasar en kunnen tegelijk gelezen worden als “Christus mansionem benedicat” (= moge Christus deze woning zegenen).

ROUTE EN VERTOLKERS

Voor deze vrome traditie trekken De Drie Wijzen op zaterdag 4 januari eerst naar enkele plaatselijke zorginstellingen. Om 10 uur worden ze verwacht in het AZ Sint-Elisabeth en daarna in het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Franciscus in Velzeke (om 11 uur), het OCMW – Woonzorgcentrum Egmont (om 15u30) en Triamant Aunove in Sint-Maria-Oudenhove (om 16u30). Hun verdere tocht beginnen ze steevast in caf é Imeland aan de Gentsesteenweg in Leeuwergem (om 18u15), waar dit speciaal voor kinderen bedoeld is. Ieder jaar al groeide het bezoek van De Drie Wijzen er uit tot een sfeervolle gebeurtenis waarvoor de aanwezige kinderen zich eveneens als koning of herder verkleden. Daarna brengen De Drie Wijzen op hun rondgang nog een bezoek aan een drietal caf és: De Hert (Erwetegem, 19u45), De Kring (Zottegem-centrum, 21u30) en tot slot taptoe in Den Engel (Grotenberge, 22u15). Tussendoor houden zij ook halt op de Markt om er deel te nemen aan de begroeting met zangstonde rond de kerststal aan de dekenale kerk om 20u30 (samen met publiek, kinderen en leden van andere zangkoren en verenigingen).

De Drie Wijzen worden vertolkt door Chris De Saveur, Wim Van Ommeslaeghe en Kurt De Saveur (deze laatste vervangt Jasper Meulenijzer die er wegens werkbelet ditmaal niet kan bij zijn). De herders die hen vergezellen en muzikaal begeleiden, zijn Ghislain Diependaele (zang + mondharmonica), Bart D’Haeyer (trompet), Joris Van Laethem (zang) en Bart De Clercq (afwisselend klarinet, doedelzak, accordeon en fluit).