Eerste Werkdag fuif in Sotto’s: “Stadsbestuur Zottegem liet zich om de tuin leiden”

Volgens oppositiepartij Open VLD liet het stadsbestuur van Zottegem zich om te tuin leiden bij het toekennen van een vergunning voor de organisatie van de Eerste Werkdag fuif in de fuifzaal aan de Bevegemse Vijvers.

“Het schepencollege wordt ingeschakeld om evenementen van de lokale horeca tegen te werken”, zei Open VLD gemeenteraadslid Lode Bruneel gisterenavond. “De eerste werkdag fuif gaat voor het eerst in meer dan 15 jaar niet door in de Bevegemse Vijvers. De fuifzaal werd verhuurd aan Pieter Lambert (Sotto’s) die de zaal echter niet zal gebruiken. Hij huurt de zaal om geen concurrentie te hebben voor de fuif die hij op hetzelfde moment in de Sotto’s organiseert. Ipv onze lokale ondernemers te steunen, werkt onze stad ze tegen. Dit had perfect vermeden kunnen worden, maar ons bestuur was niet bij de les. Als de eigenaar van de grootste zaal in onze stad een aanvraag indient voor de huur van onze stedelijke fuifzaal moet er toch een lampje branden. Onze fuifzaal is gebouwd om evenementen in te organiseren, niet om de concurrentie uit te schakelen. Dit soort zaken maken me echt kwaad. Hoe kan je zo weinig oog hebben voor je eigen ondernemers?” vraagt Lode Bruneel zich af. Aan een gebrek aan interesse ligt het alvast niet. De fuif is jaarlijks een schot in de roos en verschillende lokale horeca-uitbaters waren bereid hier hun schouders onder zetten. De eerste werkdag fuif is dan ook een begrip in Zottegem. 15 Jaar lang werd het evenement gedragen door Kathy en Karel van de Cocoon. “Wat zij hebben opgebouwd verdient alle lof. Elk jaar op 2 januari is elke Zottegemnaar welgekomen op de fuif. Nu zij er na al die tijd mee stoppen, stonden verschillende van onze lokale horeca-uitbaters klaar om de traditie verder te zetten. Helaas vissen zij allen achter het net. De fuifzaal Bevegemse Vijvers werd reeds verhuurd aan Pieter Lambert. Wij hebben voor alle duidelijkheid geen probleem met Pieter als persoon. Hij is perfect in staat om een fuif te organiseren en doet hier niets wat niet mag. Alleen is de manier waarop dit nu gebeurt niet echt fatsoenlijk. De fuifzaal huren, gewoon om de organisatie van een ander evenement tegen te houden, kan niet. Onvoorstelbaar dat ons stadsbestuur hier aan meewerkt. Onze stad zou de organisatie van evenementen moeten mogelijk maken en faciliteren; niet dwarsbomen.”

Schepen van Citymarketing Brecht Cassiman (N-VA) verwijt hij Open VLD een discussie te willen cre ëren op kap van de Zottegemse ondernemer. “En dat betreuren wij”, klinkt het. “Want niemand in Zottegem ligt hier van wakker: het feit dat midden september de fuifzaal van de Bevegemse Vijvers nog steeds te boeken was voor 2 januari, is het mooiste bewijs. We ontvingen uiteindelijk de aanvraag van Pieter Lambert, en de retributie werd correct betaald.”

“We stellen vast dat last minute de locatie voor het event zich naar sottos heeft verplaatst”, voegt schepen van Feestelijkheden Evelien De Both (N-VA) daar nog aan toe. “Dat is een risico dat de organisatie genomen heeft, maar daar komen wij als stadsbestuur niet in tussen. Wat telt is dat iedereen die het wou, gisterenavond op drie locaties in Zottegem terecht kon om de eerste werkdag feestelijk af te sluiten, en daar geven we alle organisatoren een pluim voor!”

Pieter Lambert, zaakvoerder van Evenementenhal Sotto’s reageert als volgt: “Wij hebben gewacht tot 11 september 2019 om de aanvraag in te dienen voor het huren van de Bevegemse Vijvers. Omdat er niemand interesse had om dit event te organiseren, kregen we de vraag van onze locale dj’s Bart Reeves, Kris De Bondt en Danny Gaethofs “zouden jullie dit niet organiseren, anders is er niets meer te doen in Zottegem op die dag”. We hebben dan ook niet geaarzeld om toe te zeggen. En om de traditie in ere te houden is er geen seconde getwijfeld over de locatie: Bevegemse Vijvers was de enige mogelijkheid. Wij hebben op 26/12 advies gevraagd aan de vorige organisatoren (Kathy en Karel van Cocoon) Oa hoe dat zij dit evenement op poten hebben gezet. Dit gesprek heeft een aantal problemen naar voren gebracht. Het   heeft onze ogen geopend en we hebben dan ook   helaas na een grondige analyse moeten beslissen om exploitatie te verplaatsen naar Sotto’s wel om volgende redenen: beperkt aantal maximum bezoekers (max 700 personen in de Bevegemse Vijvers), te beperkt drankaanbod (sterk alcoholische dranken mogen niet verkocht worden in de Bevegemse Vijvers), grotere te verwachten overlast tov site Sotto’s   (dicht bevolkte buurt in de Bevegemse Vijvers), veiligheid (Bevegemse vijvers is moeilijker te controleren en vereist daarom de inzet van een dubbel aantal securitymensen) en de nieuwe sportvloer in de fuifzaal ( risico op schade, eerste fuif sinds de aanleg ervan). Dit heeft ons op 27/12 doen beslissen om de locatie te wijzigen, al onze flyers en opvallende spandoeken op de kerstmarkt waren tevergeefs. Want we maakten hierop steeds melding van locatie Bevegemse vijvers. Bij wijze van compensatie hebben we gekozen voor gratis inkom, er werd ook een   gratis busdienst ingelegd die pendelt tussen de Bevegemse Vijvers en Sotto’s. We zijn zeer tevreden van de opkomst, met 450 aanwezigen waren we de grootste organisatie van de vier eerste werkdag events die Zottegem gisteren te bieden had. We stelden 22 mensen te werk, wat toch een mooi cijfer is wat betreft werkgelegenheid. We betreuren de poging van OpenVLD om ons te betrekken in een politiek spelletje. “Gewoon doen” was toch hun slogan? Awel we hebben het toch gedaan? Sotto’s staat na 4 jaar investeren, ondernemen en hard werk terug op de kaart, in Zottegem en ver daarbuiten. Zaterdag zijn we terug open en dan doen we het feestje nog eens opnieuw met wolf bar.”