Cava van 5 tot 7 euro: “Zo duurzaam was de eindejaarsdrink van de stad Zottegem”

De gereputeerde wijnhandelaar Alexandre Ravays van The Vine ergert zich aan de handelswijze van de stad Zottegem mbt de aankoop van wijn voor de stedelijke nieuwjaarsdrink vanmorgen. Hij kreeg van de stad Zottegem de vraag om prijs te maken voor cava, maar dan wel binnen een budget van 5 tot 7 euro per ‘kwaliteitsvolle’ fles.

“Er moet ons iets van het hart. Eigenlijk valt het moment ideaal om zelf aan uw goede voornemens te beginnen. in een jaar van 2000 wijnen (2000 Vins / 2020). Op 16 dececember kregen we de vraag van Stad Zottegem om 250 flessen “Kwaliteitsvolle” (what’s in a name….) cava te leveren voor de nieuwjaarsreceptie die vandaag plaatsvond. Hiervoor hadden we 2 dagen om een offerte op te sturen. 250 flessen, KWALITEITSVOLLE cava. Men meldt er nadien heel vriendelijk bij tussen de 5€ en de 7€ INCLUSIEF BTW.”

“Laten we even de prijs ontleden:  7€ incl btw = 5.79€ excl BTW. Daarop betaalt men 2€ accijnzen. Transport 30 cent. Glas, etiquette (voor en achterkant), hals, muselet en kurk. 1.50€ (en dan moet je al in heel grote volumes aankopen). Rest er 1.99€ voor druivensap te laten fermenteren. Laat het nog even bezinken. Nog geen twee euro voor een jaar werk in de wijngaarden en een jaar werk in de wijnkelder. (rijping alleen van cava, zonder vinificatie is minimaal 9 maand) Voor deze 2 Euro wilt men dus “Kwaliteitsvolle” Cava hebben. Een geluk dat ik u de berekening niet gemaakt heb van een 5€ fles, dan weet ik in godsnaam niet wat u aan het drinken bent.”

“Een geluk dat ik nog niet eens praat over de winstmarge van de lokale handelaar, want blijkbaar mogen deze enkel water en droog brood op tafel brengen. Bovendien moet men nog 2 staalflessen inleveren, zodat het stadsbestuur een gezellig onderonsje kan hebben om verschillende cava’s te proeven. Want voor 7€ gaat men nog eens moeilijk doen dat deze lekker moet zijn. Als dat nog niet genoeg is, moet men nog gratis een koelcel lenen. Het was deze nacht 3°C…. als je duurzaam wilt zijn laat je de flessen gewoon buiten staan? Misschien best nog wat kouder serveren dan proeft men helemaal niet de rommel die men aan het drinken is.”

“Gelukkig wou de Stad Zottegem 250 flessen schuimwijn, maar ook eens 100 flessen fruitsap bestellen. EN Gelukkig snijdt een mes langs twee kanten, want alles wat niet gebruikt is, mag men lekker terugnemen ook nog. Maar het is niet allemaal kommer en kwel, want Zottegem is een duurzame stad. Iedereen mag zijn eigen beker meenemen. Wij noemen dat anders en ik zal er geen doekjes om winden. “CHEAP ASS BASTARDS”. Indien de stad duurzaam wilt zijn, dan investeert het in herbruikbare bekers die ze kan verhuren aan verenigingen en telkens opnieuw kan gebruiken. Dat is duurzaam zijn.”

“Dan nog even over de timeframe…. December is als wijnhandelaar een van de drukste periodes. Verwachten dat men binnen de 2 dagen een offerte moet krijgen is gewoon een slechte time management van de stad. 2 Dagen! Als men als ondernemer een vraag stelt aan de stad Zottegem, dan krijgt men simpelweg nooit een antwoord. Ik zou al blij zijn mocht ik die binnen de 2 dagen krijgen. Mijn vraag waarom men een milieutaks als ondernemer moet betalen blijft nog steeds onbeantwoord. Wel, onbeantwoord is een groot woord, de stad stuurde gewoon een deurwaarder om zijn gelden te innen. Men kan dit als een antwoord zien. Gedurende 10 jaar betaalde ik 150€ per jaar aan Gemeentelijke Milieubelasting. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet waarom ik deze moet betalen. Gelukkig heb ik ze betaald aan een duurzame stad.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X