Minister Demir erkent de Maarkebeekvallei in Horebeke, Maarkedal en Oudenaarde als natuurreservaat

 

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir(N-VA) heeft de Maarkebeekvallei officieel erkend als natuurreservaat. Door deze erkenning ontvangt Natuurpunt vanaf dit jaar jaarlijks beheersubsidies.

Minister Demir werkte op minder dan drie maanden tijd alle nog hangende natuurerkenningsdossiers weg. Maar liefst 682,5 ha extra natuur komt zo onder effectief natuurbeheer. Waaronder ook4.9 ha verspreid over Horebeke, Maarkedal en Oudenaarde. Natuurpunt zal instaan voor het dagelijks beheer en onderhoud van het gebied.

“Er moet ook een toegankelijkheidsplan opgemaakt worden, zodat bezoekers maximaal kunnen genieten van de natuur die in de Maarkebeekvallei floreert zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten”, besluit de minister.

N-VA Horebeke is zeer tevreden met het werk van minister Demir.

“Door de erkenning komt Natuurpunt jaarlijks in aanmerking voor middelen om de natuurkwaliteit van de Maarkebeekvallei verder te verhogen. Dit is een win-win dus voor mens én natuur in onze gemeente”, zegt Dieter Verscheure, voorzitter van N-VA Horebeke.

Hiermee komt de oppervlakte erkend natuurreservaat in Vlaanderen op 21.546ha.