Oosterzelenaren zwemmen straks aan Zottegems voordeeltarief

Vanaf 1 april 2020 zwemmen alle inwoners van Oosterzele aan hetzelfde voordeeltarief als de Zottegemnaren in het stedelijk zwembad van Zottegem. “De gemeente Oosterzele legt het prijsverschil van één euro per zwembeurt bij, zodat zwemmen een democratisch recht blijft voor al onze inwoners,” reageert Oosterzeels schepen van sport Elsy De Wilde. “Wij zijn blij dat Oosterzele als eerste onze uitgestoken hand aanvaardt, en gaan in de toekomst ook op andere vlakken meer samenwerken,” vult haar Zottegemse collega Brecht Cassiman aan.

Sinds september volgde de stad Zottegem het voorbeeld van nagenoeg alle stedelijke zwembaden in Vlaanderen: Zottegemnaren genieten sindsdien van een voordeeltarief ten opzichte van de inwoners uit de buurgemeenten. “Elke Zottegemnaar draagt via zijn gemeentebelastingen al 15 euro bij in het jaarlijks kostenplaatje van ons zwembad,” duidt Zottegems schepen van sport Brecht Cassiman. “Het is dan ook niet meer dan logisch dat onze inwoners een voordeeltarief genieten: concreet krijgt een Zottegemnaar één euro korting per zwembeurt ten opzichte van niet-Zottegemnaren.” Het was op een regionaal schepenoverleg dat schepen Cassiman de deur open zette voor andere gemeenten om dat prijsverschil te compenseren: “We staken toen de hand uit naar onze buurgemeenten: 45% van onze zwembadbezoekers komen van buiten Zottegem, vooral kleinere gemeenten zonder eigen zwembad willen we de kans geven om hun inwoners hetzelfde voordeeltarief te laten genieten.” E én euro bijleggen Oosterzele is de eerste gemeente die de uitgestoken hand aanvaardt. Schepen van sport Elsy De Wilde ziet het belang in van het Zottegemse aanbod: “Oosterzele heeft geen eigen zwembad, maar dat wil niet zeggen dat we als gemeentebestuur onze verantwoordelijkheid niet moeten nemen om zwemmen op bovenlokaal niveau, democratisch te houden. De statistieken leren dat elke week gemiddeld 150 Oosterzelenaren naar de Bevegemse Vijvers trekken om te zwemmen. Dat zijn ongeveer 7.500 zwembeurten op jaarbasis. In ons meerjarenplan, reserveren we jaarlijks tot 10.000 euro om één euro per Oosterzeelse zwembeurt bij te leggen voor een zwembeurt in Zottegem.” Voor Oosterzele is het nu wachten de goedkeuring van het Autonoom Gemeentebedrijf in Zottegem, maar dat wordt volgens schepen Brecht Cassiman een formaliteit: “Deze samenwerking is een nuloperatie voor Zottegem: of die euro extra nu betaald wordt door de zwemmer, of door de gemeente Oosterzele, maakt voor onze inkomsten geen verschil.” Begin maart kan de goedkeuring formeel volgen, waarna een zwembeurt aan €2.50 vanaf 1 april ook voor Oosterzelenaren — bij aankoop van een beurtenkaart — mogelijk wordt.” Bovenlokaal samenwerken De positieve contacten tussen Oosterzele en Zottegem, hebben de beleidsploegen overtuigd om in de toekomst ook op andere domeinen in te zetten op intensievere samenwerkingen. “Bovenlokale samenwerking is de toekomst. We hebben al enkele idee ën opgelijst waar Zottegem en Oosterzele de komende jaren de handen in elkaar kunnen slaan. Met vereende kracht is er veel mogelijk,” besluiten beide schepenen.