Anny Bert: Toerisme Zottegem

Zottegem is al jaren een toeristische topper. Het heeft dan wel geen strand, geen plage want dat klinkt Knokser, dus met een klemtoon op chic, maar het wordt omgord door bergen, Mont Ventouxtjes en Mont-Saint-Michèlekes, kuitenbijters in het Vlaamse wielerlandschap. Het heeft dan wel geen kabelspoor maar wel kabels die onder onze stoepen verdwijnen en die trottoirs retig en gehavend achterlaten.

Soms zijn die kabels niet helemaal krimpvrij en tooien ze in sierlijke draperingen onze voorgevels. Niet mooi maar we kijken wel tv. Het heeft geen modern station zoals kleine broertjes Balegem en Hillegem maar het heeft wel roltrappen met karakter die reclame voeren voor Viagra : Gaat hij hogerop of niet ? en die zoveel kunnen als die in Gent-Dampoort. Maar wat Zottegem vooral heeft, is wel die poort, gemaakt uit de duurzaamste materialen : verbeelding, verbeelding, verbeelding. Zie ik je daar de wenkbrauwen fronsen ? Ben je dan echt ingeweken uit Turnhout of Roeselare en heb je nog niet gehoord over onze poort, de poort naar de Vlaamse Ardennen ? Ga ze vooral niet zoeken, het is beeldspraak, hoewel Zottegem wel echte poorten heeft : gammele, scheve, opgerotte, verloederde, verkankerde en toch zijn die zelfs een bron van inspiratie, ook nu nog, wanneer onze stadsgenoot Panamarenko een vlucht enkele reis boekte.

Net toen de brochure “Toeristisch toeren in Zottegem” klaar was om ter perse te gaan, ging ze al ter ziele want de drukker stootte op een foutje,  kwatongen zouden het een loeier van een fout noemen. “Zijn B&B’s” stond er met de s van stommiteit want de brochurist dacht meteen aan een mogelijk bezoek van Anuna en Greta, met het openbaar vervoer alleszins en m ét overnachting net onder de poort, je weet wel. Er volgde echter nog meer : “Zijn hotels”, weer met die vreselijke s van shit. Zelfs zonder die s zou het een uitschuiver worden.

 

De brochure komt er echter wel, zonder B&B’s en hotels onder de oude kerktoren en rond het nieuwe marktplein maar met een gans nieuw concept. Burgervader en schepenen kwamen bijeen om iets te bedenken dat voor het toerisme Zottegem een vitamine en een energiedrankje zou betekenen. De burgemeester stelde voor een springschans te installeren boven de 80 ongebruikte parkeerplaatsen op de OCMW-parking. T é gevaarlijk en t é pijnlijk voor de ontwerper ervan, oordeelde een schepen, en verwees het burgervaderlijk voorstel naar de prullenmand. Het werd hem door de meerderheid zelfs niet eens kwalijk genomen. Hij was trouwens direct van de zwarte piste in Gstaad naar de zitting gekomen, had zelfs nog zijn skibril op en zijn laarzen aan. Een schepen die in Zottegem was gebleven, had een uniek plan. Hij begon met een woordje uitleg van “camping” alsof alle aanwezigen de hoogteziekte hadden en schakelde zo naadloos over op de definitie van “glamping”, een luxueuze camping, glamour en camping, snap je. Dat deden ze ook, snappen. En toen troonde hij hen mee, zomaar uit de vergaderzaal, door de Trapstraat, over de Zavel, voorbij Le Sablon, over de markt voorbij De Kring richting Vestenstraat en daar hielden ze halt. Voilà, was alles wat hij zei. “De recyping” ! Uitleg vroegen ze niet, uitleg kregen ze niet want ze zagen genoeg : een bescheiden vakantieverblijf met niets dan gerecycleerde materialen waarop milieubewuste globetrotters zouden geilen. De afgebladderde groene verf had ooit een poort met vier panelen kleur gegeven. Daarachter wachtte voor de nieuwe toerist een primitief verblijf waar die zijn fantasie de vrijheid kon gunnen zonder de traditionele technologie en snufjes en nieuwigheden en troeven. Hier kon de nieuwe mens aarden en lessen opsteken zoals : Werp je plastic niet als voer voor de vissen ! en daarvoor moesten de blauwe stroken plastic onderaan de poort model staan om tocht en ratten in de Vestenstraat te houden. Val je wijkagent niet lastig met iets als “Wanneer gaat de gemeente nu eens eindelijk die nadarafsluiting komen weghalen !” en daarvoor stond het hek nu op zijn kop als ingangsdeur. Gebruik geen deurkrukken in kunststof of klinken in metaal en bewaar altijd een eindje touw en daarvoor stond het koordje model dat uit een geboord gat bengelde…

Op pagina 2 van de nieuwe brochure Toerisme Zottegem lees je onder deze foto binnenkort meer. Vlug inschrijven is de boodschap ! Wees modern en kies voor een recypingvakantie !!!