Leerlingen beelden evangelie ‘De opdracht van Jezus in de tempel’ uit

Ter ere van ‘Lichtmis’ beeldden de leerlingen van het Sint-Barbaracollege in Zottegem gisteren het evangelie ‘De opdracht van Jezus in de tempel’ uit.

Aan het woord: directeur Marc De Groote

“Maria Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de “Opdracht van de Heer in de Tempel” en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet moest brengen. Al direct bij aankomst kwam er een oude man, Simeon geheten, op hen af, nam het kind in zijn armen en dankte God: nu was immers in vervulling gegaan, wat hem eerder door de heilige Geest was te kennen gegeven, namelijk dat hij niet zou sterven, voordat hij de Messias had aanschouwd. Hij noemde het kind ‘een licht dat voor de volkeren straalt’, maar voorspelde tevens dat het leed als een scherp zwaard door Maria heen zou gaan. (Lucas 2)”

“Wij trokken op woensdagmorgen 5 februari naar de stemmige H.-Hartkerk voor een eucharistieviering met al de klassen. Voorganger in de overvolle kerk was pastoor-deken Hans Vandenholen. Het vijfde leerjaar verzorgde de viering. Het evangelie ‘De opdracht van Jezus in de tempel’ beeldden zij vol overgave uit. Vooraf zochten zij passende kledij en de juiste attributen bij elkaar, leerden in een mum van tijd de teksten van buiten, om dan de dag zelf, met de nodige zenuwen, een serene vertolking te brengen o.l.v. juffen Griet, Ya ël, Dorien en Soetkin. De sfeervolle eucharistieviering werd verder opgeluisterd door organist Johan Cockaert en het schoolkoor o.l.v. juf Griet. Ook een kaarsje mocht niet ontbreken!”

Naar oude traditie is het de gewoonte pannenkoeken te bakken op Maria Lichtmis. Vandaar werden de pannen bovengehaald in campussen Trapstraat en H.-Hartplein voor een heerlijke pannenkoek!