Dries Van Langenhove: ‘Niet het volk maar de elite moet worden vervangen.’

Ruim 150 sympathisanten wonen strijdmeeting van het Vlaams Belang in Idegem bij.


Kristof Slagmulder, Hans De Gent, Alexandra Remory, Guy D’haeseleer en Dries Van Langenhove


Geraardsbergen/Idegem. Gisteren verzamelden ruim 150 sympathisanten in zaal Die Crone te Idegem voor een strijdmeeting. Vlaams Belang zit duidelijk in verkiezingsmodus. ‘Wij zijn klaar voor de verkiezingen’, liet Kristof Slagmulder (Vlaams Parlementslid Vlaams Belang) weten. Alexandra Remory – gemeenteraadslid en voorzitter van de afdeling – kondigde een verruiming van het bestuur aan en was duidelijk in haar nopjes met de talrijke opkomst. De sterren aan het firmament – Guy D’haeseleer en Dries Van Langenhove – waren present, al kon D’haeseleer niet speechen wegens een ongelukje. Dries Van Langenhove (onafhankelijke en voorman van Schild en Vrienden) stak het vuur aan het lont en bracht de zaal zowat in trance: ‘Niet het volk maar de elite moet worden vervangen.’

Voor de zaal stond een campagnebusje van het Vlaams Belang geparkeerd. De aanwezigheid van een aantal kopstukken lieten aan duidelijkheid niets te wensen over: het Belang bereidt zich voor op mogelijks nakende verkiezingen. De afdeling steekt een tandje bij. Hans De Gent (gemeenteraadslid Vlaams Belang) kondigde een aantal activiteiten aan. De traditionele partijen kregen er stevig van langs. Ook de N-VA kreeg een aantal flinke vegen uit de pan. ‘In het Vlaams Parlement zijn we met de N-VA nog vijf zetels verwijderd van de meerderheid. In 2024 willen we een ruime meerderheid’, liet Kristof Slagmulder optekenen.

Het Belang wil zich niet enkel meer profileren als een radicaal Vlaamse partij met harde communautaire eisen en een uitgesproken migratie- en integratiebeleid. Ze trekt steeds meer de sociale kaart. De toespraak van kopstuk Van Langenhove was doorspekt met een sociaal discours. ‘Er mag geen Vlaming rondlopen die niet in staat is om peperdure medicatie te betalen.’ In een hoek stond een stand van Schild en Vrienden opgesteld. Van Langenhove riep op om de kas te steunen omdat er enkele procedures in het verschiet liggen. ‘Advocaten zijn duur.’ Dries Van Langenhove keerde zich ook tegen de VRT en beloofde – eens de gerechtelijke procedures achter de rug zijn – een heuse campagne tegen ‘de rode burcht’.

 

 

Julien Borremans