©Sophie Richez - Burgemeester Tania De Jonge tijdens de gemeenteraad

Ninove sluit ANPR-camera’s aan op netwerk federale politie

De lokale politie Ninove gaat haar camera’s met automatische kentekenplaatherkenning (ANPR) aansluiten op het netwerk van de federale politie. Zo kan de geïntegreerde politie geseinde wagens effici ënter opsporen én hoeft de lokale politie Ninove minder zoekopdrachten uit te voeren, wat ruimte cre ëert voor ander politiewerk.

De 11 ANPR-camera’s in Ninove staan verspreid over 9 locaties, op de grote invalswegen. Vandaag worden ze enkel gemonitord door de lokale politie Ninove. “Als een naburige politiezone wil nagaan of een wagen aan een van onze camera’s is voorbijgereden, moet ze een vraag aan ons richten, en voeren we de zoekopdracht uit. Heel effici ënt is dat natuurlijk niet, want je verliest kostbare tijd bij het onderzoek”, zegt burgemeester Tania De Jonge. “Als er in de toekomst een voertuig wordt gestolen in Aalst, en het rijdt richting Halle, dan zullen de onderzoekers een filter kunnen activeren, waarmee ze via de camera’s de wagen volgen. Nu beheren enkel wij die beelden, maar dán krijg je in feite één groot Belgisch netwerk, dat heel performant is.”

Minder zoekopdrachten

Omdat de beelden toegankelijk worden voor de geïntegreerde politie, zal de lokale politie dus minder zoekopdrachten moeten uitvoeren. “Door ons te connecteren op het federale netwerk, hoeven we geen zoekopdrachten meer uit te voeren voor andere zones, en krijgen we meer tijd voor andere politionele taken”, vertelt de burgemeester.

Implementatie

De volgende weken werken de lokale politie Ninove en de federale politie verder aan de implementatie van het systeem. De stad betaalt (net als bij andere zones) het dataverkeer voor de beelden, de federale politie verzorgt de configuratie van de tool.

X