©RV- Erfgoed Denderland

Ken jij verhalen over de Ninoofse luciferfabrieken? Of heb je zelf nog in de lokale textielindustrie gewerkt?

Michaël Van Houtte, erfgoedconsulent bij de erfgoedcel legt uit: “We zoeken foto’s, archiefmateriaal en verhalen over het industriële verleden van Ninove. De stad heeft door zijn ligging aan de Dender een bijzondere industriële ontwikkeling gekend in de 19e eeuw. De komst van het spoor versterkte deze evolutie. Vooral de textielindustrie en de stekskesfabrieken zijn gekende voorbeelden.”

Met het project #STrOOM wil Erfgoedcel Denderland dit erfgoed in de kijker zetten. “Veel mensen beseffen niet dat hun verhalen belangrijk zijn om door te geven. Soms zit er in een oude vergeten schoendoos een stapeltje foto’s, die ons een inkijk kan geven in hoe het er vroeger aan toe ging” aldus Van Houtte.

Op zondag 29 maart organiseert de erfgoedcel een verzameldag in de voormalige maalderij Prové aan de Denderkaai: “Iedereen is welkom. Er zijn gratis rondleidingen om 14u en om 15u30. Doorlopend organiseren we samen met de collega’s van het stadsarchief een scansessie voor foto’s en ander archiefmateriaal en verzamelen we verhalen. Wie weet komt jouw verhaal wel in de nieuwe regionale fiets- en wandelbrochure die in juni zal verschijnen.”

Praktische informatie

  • Wanneer: Zondag 29 maart, rondleidingen om 14u en om 15u30
  • Waar: Maalderij Prové, Denderkaai 42 – 9400 Ninove
  • Prijs: Gratis, inschrijven niet nodig
  • Doorlopend scansessie Stadsarchief en registratie van verhalen over Dender, spoor en industrie
  • Meer info vind je op erfgoedceldenderland.be/stroom

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X