©RV- Erfgoed Denderland

Ken jij verhalen over de Ninoofse luciferfabrieken? Of heb je zelf nog in de lokale textielindustrie gewerkt?

Micha ël Van Houtte, erfgoedconsulent bij de erfgoedcel legt uit: “We zoeken  foto’s,  archiefmateriaal  en  verhalen  over het industri ële verleden van Ninove. De stad heeft door zijn ligging aan de Dender een bijzondere industri ële ontwikkeling gekend in de 19e  eeuw. De komst van het spoor versterkte deze evolutie. Vooral de textielindustrie en de  stekskesfabrieken  zijn gekende voorbeelden.”

Met het project  #STrOOM  wil Erfgoedcel Denderland dit erfgoed in de kijker zetten. “Veel mensen beseffen niet dat hun verhalen belangrijk zijn om door te geven. Soms zit er in een oude vergeten schoendoos een stapeltje foto’s, die ons een inkijk kan geven in hoe het er vroeger aan toe ging” aldus Van Houtte.

Op zondag 29 maart organiseert de erfgoedcel een  verzameldag  in de voormalige  maalderij Prov é  aan de Denderkaai: “Iedereen is welkom. Er zijn gratis  rondleidingen  om 14u en om 15u30. Doorlopend organiseren we samen met de collega’s van het stadsarchief een scansessie voor foto’s en ander archiefmateriaal en verzamelen we verhalen. Wie weet komt jouw verhaal wel in de nieuwe regionale fiets- en wandelbrochure die in juni zal verschijnen.”

Praktische informatie

  • Wanneer: Zondag 29 maart, rondleidingen om 14u en om 15u30
  • Waar: Maalderij Prov é, Denderkaai 42 – 9400 Ninove
  • Prijs: Gratis, inschrijven niet nodig
  • Doorlopend scansessie Stadsarchief en registratie van verhalen over Dender, spoor en industrie
  • Meer info vind je op  erfgoedceldenderland.be/stroom