Haar naam was Sarah.

75 jaar bevrijding van Auschwitz


Geraardsbergen. De Koninklijke Rederijkerskamer Sint-Pieter Vreugd en Deugd brengt hiermee 75 jaar bevrijding van Auschwitz onder de aandacht. De Nederlandse Leon van der Sanden bewerkte het oorlogsverhaal van Tatiana de Rosnay tot een theaterstuk. De Rederijkerskamer brengt het stuk 5 keer in het Arjaantheater: op 7, 8, 11, 13 en 14 maart. Marc Houtekier neemt de regie op zich.

Een korte samenvatting. In de nacht van 16 juli 1942 wordt de 10-jarige Sarah met haar ouders opgepakt  en naar het Velodrome d’Hiver in Parijs gebracht.  Zij heeft ongezien haar kleine broertje in een kast verstopt en belooft hem later te bevrijden,  maar Sarah wordt weggevoerd en ziet hem nooit meer terug.  Zestig jaar later moet Amerikaanse journaliste Julia in Parijs een artikel schrijven over die gebeurtenis.  Zij zoekt in archieven naar de ware toedracht en ontdekt een geheim van haar schoonfamilie.  Ondanks het advies zich daar niet mee te bemoeien, probeert de journaliste het spoor van Sarah te volgen.

Het V élodrome d’Hiver was een wielerstadion in Parijs dat tot het begin van de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd voor sportwedstrijden. Het complex werd op 16 en 17 juli 1942 echter ingezet als verzamelpunt voor joden die tijdens een grootschalige razzia in Parijs opgepakt waren door de Franse politie, in opdracht van de Duitse bezetter. Ze moesten daar enkele dagen zonder eten verblijven, om van daaruit te worden gedeporteerd naar doorgangskampen en dan verder naar Auschwitz. Nog geen honderd van hen hebben de oorlog overleefd.

Wie de afloop van het verhaal wil kennen, kan bij alle leden een kaart kopen of reserveren via 0473 85 30 61. Kaarten kosten 10 euro. De rederijkerskamer is op Facebook te vinden via www.facebook.com/RederijkerskamerGeraardsbergen en heeft onlangs de website www.rederijkerkamerspvd.be vernieuwd.

Speeldata

Zaterdag 7 maart om 20u00
Zondag 8 maart om 15u00
Woensdag 11 maart om 20u30
Vrijdag 13 maart om 20u30
Zaterdag 14 maart om 20u00