©Sophie Richez - De leerlingen van het PTI Ninove bereiden hun schoolreis naar Auschwitz voor met een getuigenis van Regina Sluszny

De leerlingen van het PTI Ninove bereiden hun schoolreis naar Auschwitz voor met een getuigenis van Regina Sluszny

Eind april brengen de leerlingen van 6de TSO van Provinciaal Technisch Instituut Ninove/Richtpunt campus Ninove een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz. Met deze reis willen ze blijven stilstaan bij deze gruwelijke geschiedenis en hun nog bewuster maken voor de gevaren die xenofobie en onverdraagzaamheid kunnen omvatten. Om de leerlingen grondig voor te bereiden op dit bezoek had de school op maandag 9 maart mevrouw Regina Sluszny uitgenodigd. Zij overleefde de Tweede Wereldoorlog door als kind onder te duiken en daarover kwam ze de leerlingen meer vertellen.

©Sophie Richez – De leerlingen van het PTI Ninove bereiden hun schoolreis naar Auschwitz voor met een getuigenis van Regina Sluszny.
©Sophie Richez – De leerlingen van het PTI Ninove bereiden hun schoolreis naar Auschwitz voor met een getuigenis van Regina Sluszny.

De leerlingen gaan onder meer naar Auschwitz-Birkenau, bezoeken ook de Fabryka Schindlera. beter bekend als de  Schindlerfabriek  is een museum over  Krakau  gedurende de bezettingstijd door de nazi’s tussen  1939  en  1945. Het is een van de locaties van het  Muzeum Historyczne Miasta Krakowa. Verder op het programma staat een wandeling aan de Joodse wijk en bezoek aan de zoutmijn.

©Sophie Richez – Regina Sluszny met haar boek Vergeten oorlogskinderen

Het boek, Vergeten oorlogskinderen, is nog steeds te verkrijgen in de boekenhandel. Het boek schetst het verhaal weer van Regina Sluzny en haar (latere) echtgenoot Georges Suchowolski: twee van die ondergedoken Joodse kinderen die gedurende vele jaren geen aandacht hebben gekregen. Zij hadden het immers overleefd, zij hadden ‘geluk’ gehad in vergelijking met diegenen die omkwamen in de concentratie- en vernietigingskampen.