Op de foto burgemeesters Jenne De Potter, Johan Van Titelboom en Lieven Latoir met korpschef Jan De Sutter, commissaris Joke De Geyter, hoofdinspecteur Annelies De Cooman en inspecteurs Nancy Van Caenegem. Nog op de foto: inspecteurs Morgan Van Ryzeghem en Viky Baele die hun eed aflegden en hoofdinspecteur Dany Neckebroek die met pensioen ging.

ANPR-camera, elektrische fietsen en ademanalysetoestel voor politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem

De politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem zal dit jaar investeren in een ANPR-camera, een ademanalysetoestel, twee anonieme voertuigen, een combi voor de interventieploegen, een videowall en drie elektrische fietsen.

De stad Zottegem geeft een exploitatietoelage van 2.749.301,56€ en een investeringstoelage van 107.460€ aan de zone. De exploitatietoelage dient om de dagelijkse werking van de politie, lonen van het personeel en werkingsmiddelen, te betalen. Voor Herzele gaat het om een exploitatietoelage van 1.520.737,81 en een investeringstoelage van 59.440€ Voor Sint-Lievens-Houtem om respectievelijk 846.844,24€ en 33.100€

Burgemeester van Zottegem Jenne De Potter, tevens voorzitter van het Politiecollege ziet naast de aanwerving van 1 officier, 2 hoofdinspecteurs, 3 nieuwe inspecteurs en 1 calog-medewerker die allen voorzien zijn op het bestaande kader, een aantal belangrijke investeringen.

“Voor het rechercheteam van onze zone wordt een anoniem voertuig (kostprijs 25.000€) aangekocht zodat onderzoek en opsporing ook anoniem kan gebeuren. Er wordt ook een tweede anoniem voertuig aangekocht dat zowel door het wijkzorgteam in het kader van wijkonderzoeken of ondersteuning als door de verkeersdienst zal worden gebruikt. Voor de interventieploegen wordt ook een nieuwe interventiecombi met een kostprijs van 55.000€ voorzien.”

“We zetten ook verder in op camerabewaking“, aldus De Potter. “Zo gaat de politiezone over tot de aankoop van een mobiele ANPR camera (kostprijs 5.000€). Deze ANPR camera laat toe om automatisch nummerplaten te herkennen. Dit toestel kan worden ingeschakeld voor het ontdekken van onder andere niet-verzekerde voertuigen, verkeersrecidivisten, rijverboden. Ook geseinde personen indien gekoppeld aan een voertuig en gestolen of verduisterde voertuigen zullen via hits uit het verkeer kunnen gehaald worden. Het voordeel van een mobiele ANPR camera is dat deze ook zeer flexibel kan ingezet worden, zoals een zonebewaking bij een inbrakengolf, het toezicht op een invalsweg bij verdacht gedrag, enz. Om de camerabeelden van de reeds geplaatste camera’s, zoals aan het station, in het centrum of Bevegem nog beter te kunnen gebruiken investeren wij ook in een grotere videowall, waar alle beelden op toekomen”

“Er worden ook een 3-tal elektrische fietsen aangekocht (budget 10.000€). Deze moeten toelaten dat inspecteurs zich ook vaker met de fiets zich kunnen verplaatsen, bv in het centrum of tijdens evenementen. Meer blauw op straat mag geen holle frase zijn; de politie op de fiets is zichtbaar een aanspreekbaar en dat vind ik belangrijk. Als politiezone geven we ook het voorbeeld door in te zetten op elektrisch fietsen.”

“Er wordt ook een ademanalysetoestel aangekocht (kostprijs 10.000€). Dat moet toelaten om zeer snel en makkelijk een eerste indicatie te krijgen of iemand al dan niet rijdt onder invloed van alcohol én aansluitend onmiddellijk een effectieve meting te gaan doen van het aanwezige alcoholgehalte.”