Lange rijen aan de grootwarenhuizen. Politie houdt een extra oogje in het zeil.

'Momenteel is er geen sprake van een avondklok of een samenscholingsverbod.'


Geraardsbergen. Naar aanleiding van COVID-19 nemen de grootwarenhuizen in Geraardsbergen voorzorgsmaatregelen. Klanten worden druppelsgewijs binnengelaten, waardoor lange wachtrijen   op de parking ontstaan. In de Colruyt wordt gerekend op 1 klant per 10 m ² winkeloppervlakte. Aan de kassa wordt gevraagd om een afstand van 1 meter te respecteren. 65-plussers krijgen in een aantal vestigingen ’s morgens voorrang. Ook de recyclageparken en de speeltuinen voor kinderen gaan dicht. ‘De politie houdt een extra oogje in het zeil. Momenteel is er geen sprake van het instellen van een avondklok of een samenscholingsverbod’, aldus Karolien De Turck, communicatieverantwoordelijke van de politiezone Geraardsbergen/Lierde.

Gootwarenhuizen nemen maatregelen.
Momenteel staan er wachtrijen aan de grootwarenhuizen. Klanten worden uit veiligheidsmaatregelen druppelsgewijs binnengelaten. Enkel in de Delhaize op de Astridlaan kon je omstreeks 13.30 uur zonder veel problemen binnengaan. De winkelverantwoordelijke: ‘We nemen pas maatregelen wanneer er teveel mensen zouden binnenkomen. Op dit moment is dit niet nodig.’ Delhaize geeft ’s morgens tussen 8.00 en 9.00 uur voorrang aan 65-plussers. De retailer laat ook maximaal 1 klant per 15 m ² toe. De winkels vragen ook om niet met het ganse gezin te winkelen, maar liefste individueel te komen.

De Aldi sloot deze middag tussen 12.00 en 14.00 uur de deuren om de winkelrekken weer aan te vullen. Sommige grootwarenhuizen moeten alle zeilen bijzetten om de rekken op tijd te vullen. ‘Mensen slaan aan het hamsteren, terwijl er genoeg voorraad is’, laat een medewerker ons weten. ‘Deze morgen was er een vrouw die 10 pakken wc-papier kocht van 40 rollen het pak. Dat zijn 400 rollen.’ De winkelverantwoordelijken roepen op tot kalmte.

‘De politie houdt een exta oogje in het zeil.’
Karolien De Turck – communicatieverantwoordelijke van de politiezone Geraardsbergen/Lierde laat weten dat de politie een extra oogje in het zeil zal houden. ‘Er zal minder worden gefocust op de controle op het verkeer. Meer aandacht zal gaan naar het goede verloop en opvolging van een een aantal maatregelen die werden afgekondigd in verband met de bestrijding van COVID-19.’ Intussen worden bovenop de genomen maatregelen de recyclageparken en de speeltuinen voor de kinderen gesloten.

In VTM-nieuws pleitte Bart De Wever (N-VA) voor het instellen van een avondklok en een samenscholingsverbod van meer dan 10 personen in te voeren. Karolien De Turck van de politie Geraardsbegen/Lierde onderstreept dat daar momenteel nog geen sprake van is. ‘Daarover hebben we nog geen richtlijnen gekregen.’

Julien Borremans