Stad Geraardsbergen trekt €400.000 uit ter ondersteuning van ondernemers en verenigingsleven.

Extra maatregelen bovenop de steun van de Vlaamse overheid.


Dat het corona virus heel wat lokale ondernemers en verenigingen zal treffen is nu reeds duidelijk. De Vlaamse overheid voorziet een corona hinderpremie voor horeca en winkels die de deuren moeten sluiten. Het Lokaal Bestuur Geraardsbergen lanceert bijkomend een aantal extra ondersteuningsmaatregelen financieel én logistiek en hoopt zo de economische impact van het corona virus in eigen stad zowel naar ondernemers als naar verenigingen in te perken.

Het lokaal bestuur heeft samen met het Handelscentrum Geraardsbergen, Unizo Geraardsbergen en Voka Vlaamse Ardennen het Corona actieplan economie Geraardsbergen opgemaakt. Dit is een lijst van mogelijkheden ter ondersteuning van de lokale ondernemers. Zowel logistiek zoals dienstverlening naar ondernemers, communicatie naar de burgers als financi ële compensatie komen aan bod.

De plaatselijke horeca met afhaalpunten worden in de kijker gesteld bij de inwoners.
Op de website van het lokaal bestuur is een overzicht geplaatst met zaken waar je terecht kan tijdens de corona crisis voor dagelijkse voeding. De lokale ondernemers kunnen terecht bij de dienst economie (Tel.   054 43 45 05 of via mail: economische.zaken@geraardsbergen.be) met allerhande vragen over het coronavirus met betrekking tot hun bedrijf en werknemers.

Het lokaal bestuur wil 400.000 euro uitrekken als financi ële tegemoetkoming.
Enerzijds zal het college van burgemeester en schepenen aan de gemeenteraad vragen een bedrag van 300.000 euro vrij te maken om een noodfonds op te richten. Dit geld kan worden verdeeld conform de Vlaamse hinderpremie en de lokale noden. Hierbij wordt onder andere gedacht aan startende bedrijven die dergelijke impact nog niet kunnen opvangen, aan horeca en handelaars, evenementen sector en de toeristische sector. Anderzijds zal het college van burgemeester en schepenen vragen om vrijstellingen te voorzien in retributies, met een totaal van ongeveer 100.000 euro, zoals deze op horecaterrassen, parkeren of voor toeristische logies.

Het lokaal bestuur beseft dat door het wegvallen van heel wat activiteiten en evenementen ook het bloeiend verenigingsleven van de stad zwaar wordt getroffen. Hier wordt nagegaan of vrijstellingen van betaling kunnen worden verleend bij verhuur van de infrastructuur van de stad. Verdere steun voor verenigingen wordt nog verder onderzocht.

Het lokaal bestuur wil ook een oproep doen aan de verhuurders van panden aan horecazaken. Sommige panden zijn eigendom van grote brouwerijen zoals Inbev. Deze hebben veel meer draagkracht dan de kleinere lokale horecazaak. Is het mogelijk om voor deze crisisperiode een compensatie te voorzien in de maandhuur? Een maand geen of minder huur krijgen, lijkt alvast beter dan een leeg pand wegens faillissement of verplichte stopzetting.

We roepen alle inwoners op om de lokale horeca en handel te steunen zoals eens een extra bestelling plaatsen voor afhaalmaaltijden of de aankoop van cadeaubonnen bij lokale handelaars als bewijs van uitgesteld aankopen. Als lokaal bestuur kunnen we dan ook niet bij de pakken blijven zitten. Deze crisis raakt ons allemaal waardoor het nog een hele tijd zal duren voor de lokale economie zich zal herstellen. Als iedereen zijn lokaal steentje bijdraagt kan onze economie deze zomer hopelijk terug floreren.”