‘Vandaag ben ik vet gechoqueerd over hoe lomp en roekeloos mensen omspringen met het virus.’

Nick Dobbelaere wordt daar redelijk kwaad van.


Ik moet toegeven, ik was tot vandaag een behoorlijk koele minnaar van een totale lockdown om het coronavirus te lijf te gaan. Dat alle niet-essenti ële bedrijven dicht moeten, ja, dat lijkt mij evident. In veel bedrijven zitten werknemers dicht opeen, dat is qua veiligheid niet meer te verantwoorden. Maar voor de rest mochten de mensen toch nog een beetje bewegingsvrijheid hebben, zeker?

Wel, neen. Zo denk ik er niet meer over.

Vandaag ben ik vet gechoqueerd over hoe lomp en roekeloos mensen omspringen met dat virus en dus met onze collectieve gezondheid en dus met mensenlevens. Ik hoor verhalen van mensen die etentjes houden met de kinderen en de kleinkinderen, mensen die bij vrienden op bezoek gaan, eens bij de zus binnen springen… Als de beelden van Italiaanse ziekenhuizen geen wake-upcall zijn om deze shit ernstig te nemen, wat dan wel?!?

Ik word daar redelijk kwaad van.

Ja, het is hard dat je een paar weken de m ém é niet kunt bezoeken, of je kinderen en kleinkinderen niet eens kunt vastpakken, of je vrienden alleen nog via Whatsapp spreekt, of je lief alleen maar via Skype kushandjes kunt toewerpen. Maar godverdomme we doen dat niet voor ons plezier, we doen dat omdat het nodig is. Als de wetenschap zegt: blijf thuis en vermijd contact met andere mensen. Blijf dan thuis en vermijd contact met andere mensen. Denk niet: ik ben slimmer, ik heb het niet, ik voel me goed. De grootste verspreiders van dat virus vonden namelijk ook allemaal stuk voor stuk dat ze zich goed voelden.

Op een ander thuis gaan zitten, dat is niet thuis blijven. Familie bij jou thuis uitnodigen, dat is niet contact met andere mensen vermijden. Wie dat toch doet, snapt niet goed wat de bedoeling is van de richtlijnen die we met z’n allen proberen aan te houden.

Als letterlijk iedereen drie weken thuis blijft en letterlijk níet buiten komt, dan zijn we in drie weken van dat virus af. Helaas kan niet iedereen thuis blijven, omdat sommigen een job hebben die essentieel is in het draaiende houden van de maatschappij. Ok é, die mogen buiten. En ja, een deel van hen zal het virus een beetje verspreiden. Dat nemen we erbij.
En we moeten zelf ook eten, dus moeten we naar de winkel. En ja, zo zal het virus ook een beetje verspreid geraken. Dat nemen we er ook nog bij.
MAAR THAT’S IT!

Alle andere verplaatsingen en samenkomstjes zijn níet van levensbelang en zorgen voor absoluut vermijdbare extra verspreiding van het virus. Dat is het offer dat we nu met z’n allen moeten opbrengen.
Ja, ook jij daar die je kiplekker voelt, en alleen maar in contact gekomen bent met anderen die zich eveneens kiplekker voelden. Ook jij bent een potenti ële drager en elke keer dat je in contact komt met mensen terwijl dat niet echt-echt- écht hoefde, heb je anderen in gevaar gebracht, en het virus mogelijk mee helpen verspreiden.
Ja, ik schrijf ‘mogelijk’. Natuurlijk is het niet zeker en is per individueel geval de kans zelfs klein. Maar dat is net de miserie van kansberekening. Als iedereen die zeer waarschijnlijk geen verspreider is, zomaar er de kantjes gaat aflopen, dan zullen er in de praktijk h éél veel mensen hebben rondgelopen die onwetend tóch drager waren en het virus verspreid hebben. Tot op het punt dat iedereen zeer waarschijnlijk WEL drager van het virus is of was, of eraan gestorven is.
Daarom zeggen we: IEDEREEN BINNEN.
Ook gij!

En dat asociale gedrag is daarnaast verdorie een smerige streek aan het adres van die grote meerderheid mensen die deze situatie w él ernstig nemen en die zich al die zware opofferingen getroosten opdat we er allen SAMEN snel uit zouden komen.

Nick Dobbelaere
(Schrijft deze opiniebijdrage in eigen naam)