Zottegem pakt probleem van zwerfkatten verder aan

In samenwerking met de vzw Zottegemse Poezenvrienden is de stad Zottegem al meer dan vijftien jaar actief rond de zwerfkattenproblematiek. In praktijk komt het erop neer dat bij elke melding een stadsarbeider zo snel mogelijk met een vangkooi ter plaatse gaat om de zwerfkat te vangen. Na sterilisatie of castratie wordt de poes dan weer op dezelfde plaats uitgezet (alleen op ernstig zieke dieren wordt euthanasie toegepast). De katten krijgen ook een knip in hun oor zodat duidelijk is dat ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn.

Hierbij wordt een beroep gedaan op een vaste dierenarts en met het oog daarop krijgen om de twee jaar alle plaatselijke dierenartsen en -praktijken de kans om zich via een prijsofferte kandidaat te stellen voor deze sterilisatieactie. Twee van de vijftien reageerden daarop en op basis daarvan is opnieuw een tweejarige overeenkomst (tot december 2021) afgesloten met dierenarts Liesbet Caeyman uit Velzeke, met wie in de voorbije twee jaar hiervoor ook al werd samengewerkt.

Overigens werd ook in het kader van een campagne rond zwerfkatten die vorig jaar werd gehouden door de Vlaamse Overheid, aan alle steden en gemeenten de mogelijkheid geboden om gratis twee schuilhokken voor zwerfkatten te bestellen. Ook het Zottegemse stadsbestuur plaatste een bestelling en heeft deze schuilhokken inmiddels aan de plaatselijke vzw Zottegemse Poezenvrienden geschonken.