Wandeltip in barre coronatijden

Ontdek de Halve Maanroute in Gijzenzele

Het coronavirus houdt gans ons land in de ban. Maar in deze barre coronatijden is lichaamsbeweging in de buitenlucht toegestaan en zelfs aanbevolen. Zoals wandelen. Het kan met gezinsleden die onder het zelfde dak wonen of met een vriend(in). Let wel: NIET IN GROEP. Als je andere wandelaars ziet, moet je wel voldoende afstand houden, respecteer de sociale afstand van 1,50 meter. Het is de bedoeling dat u tijdens het wandelen of fietsen in beweging blijft en niet voor lange tijd op dezelfde plaats blijft staan of zitten. We geven je graag deze tip. In Gijzenzele kan je de ‘Halve Maanroute’ komen ontdekken.   (Reporter 17, foto’s).
Herbeleef WO II in Gijzenzele. Er zijn nog heel wat sporen te vinden die herinneren aan WO II, een donkere periode uit de wereldgeschiedenis. Je kunt heel wat bijleren en in het spoor treden van WO II.   De wandelweg werd uitgetekend door de Heemkundige Kring ‘Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil’.
In het pittoreske Gijzenzele slingert de Halve Maanroute langs voet- en autoluwe wegen. De acht plaatselijke bunkers blijven als stille getuigen na de Slag om Gijzenzele tijdens de meidagen 1940. Langs het parcours werden panelen aangebracht met informatie over de bloedige strijd in Gijzenzele en het naburige Kwatrecht. Het ‘Gijselveld’ vormde in mei 1940 het strijdtoneel van het 5 de linieregiment. Er speelden zich heel wat gruwelijke taferelen af waarbij vele slachtoffers vielen. De Duitse aanvaller werd er drie dagen tegengehouden. De ongeveer 8,50 km lange wandeltocht leidt je door het slagveld van Gijzenzele waar tijdens de meidagen in 1940 26 Belgische soldaten en 279 Duitse soldaten sneuvelden. Gijzenzele en Kwatrecht maakten deel uit van de verdedigingslinie die vanaf de Bovenschelde te Kwatrecht tot aan de Leie bij Astene vijandelijke aanvallen moest afweren. De slag om Gijzenzele en Kwatrecht staat bekend als één van de hardnekkigste veldslagen van WO II. Uit de verslaggeving van majoor en commandant Desprets blijkt de afschuwelijke gruwel. Dat er hevig werd gevochten, blijkt uit het naslagwerk ‘Slechts drie dagen hebben de kanonnen gebulderd’. De bewoners van Gijzenzele en Kwatrecht moesten vluchten voor het geweld. Pas toen van hogerhand het bevel kwam zich terug te trekken, verlieten de vijfde en zesde linie de stellingen van het ‘Bruggenhoofd Gent’. Eigenlijk kreeg de Slag om Gijzenzele en de heroïsche strijd van de Belgische soldaten te weinig aandacht in de geschiedenisboeken. De Halve Maanroute houdt verband met de bunkers en de Tweede Wereldoorlog. Je wandelt ook langs de Av 10 of molenbunker waar zeer zwaar werd gevochten en het Halve Maanbos, het zwaartepunt van de bloedige slag van Gijzenzele. Halfweg de Gijzenzelestraat werd een knuppelpad aangelegd dat verbinding geeft met een bestaand knuppelpad dat leidt naar de A 36 bunker in de Kerkstraat.
De Halve Maanroute start aan het GC De Mannekensschool, Schoolstraat 19 in Gijzenzele (infobord 1). Er zijn ook tekstpanelen aan Sint-Bavo, Kerkstraat (2), de Langestraat (frontzone Kwatrecht/Gijzenzele),   (3), Brielstraat (4), de Molenbunker, Gijzenzelestraat (5) en de A36 in de Kerkstraat (6). Het parcours is volledig bewegwijzerd.   Reporter 17