Politiezone Regio Rhode en Schelde

Anders werken in tijden van Corona

Persbericht

De politiezone diende zich noodgedwongen snel aan te passen aan de onverwachte situatie met het corona virus. Maar lang duurde het niet! Onmiddellijk na het afkondigen van de maatregelen op 18 maart, hield de politiezone regio Rhode en Schelde met het directiecomit é van de politiezone een “vergadering op afstand” ook wel videoconferentie genoemd. Aangezien de politie de dagen ervoor al enkele mogelijkheden onderzocht had, was de nieuwe aanpak van dit nieuw gegeven snel beslist. De dag nadien kon de politie dit heel gemakkelijk aan haar medewerkers duidelijk maken omdat ze al geruime tijd hun dagelijkse briefings, ’s morgens organiseren door middel van videoconferenties. Vanuit het interventiegebouw in Melle verzorgt de officier van wacht de briefing bij elke ploegwisseling voor de hele politiezone gespreid over vier gebouwen. De directie communicatie zit de videoconferentie voor . De politiemedewerkers kunnen zowel van uit de vier politiecommissariaten, Merelbeke, Melle, Destelbergen en Oosterzele maar ook als ze zich op andere locaties bevinden aansluiten bij de videoconferentie. Dit gegeven bespaart niet alleen vele verplaatsingen, maar laat vooral toe om elkaar te zien zoals op een normale vergadering. Het nut van een visueel contact bewijst nu zeker in tijden van quarantaine een meerwaarde.

Ook het politiecollege, met de vier burgemeesters en de korpschef, stonden meteen klaar om de geplande colleges om veiligheidsredenen te vervangen door bijeenkomsten in een virtuele vergaderruimte. Op die manier kon het bestuur en de politiezone, ondanks de strenge maatregelen van “social distancing”, te allen tijde de werking van de politiezone verzekeren zowel thuis als op het werk.

Het politiecollege en de korpsleiding organiseerden bijkomende “coronaploegen” aanvullend aan de routine patrouilles. De “corona ploeg” ziet toe op de naleving de noodzakelijke maatregelen waartoe de nationale veiligheidsraad op 18 maart 2020 had beslist. De strikte naleving van de maatregelen door al onze inwoners is meer dan verantwoord om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen en in het bijzonder om levens te redden.