©Milieudienst stad Zottegem

Milieudienst stad Zottegem pleit voor geveltuintjes

De Milieudienst van de stad Zottegem pleit voor geveltuintjes.

“Een geveltuin is goed voor jou, de stad én het klimaat. Geveltuinen maken niet alleen je straat mooier, ze geven je een goed gevoel. Onderzoek toont aan dat een groene omgeving goed is voor je humeur en je gezondheid. Geveltuinen brengen meer natuur in de stad. Vogels en insecten vinden er lekkers, maken er een nest of rusten er uit op doortocht. Geveltuinen zorgen voor verkoeling op hete dagen: In de zomer koelen planten de stad af. Dat effect is welkom want stenen en asfalt absorberen veel zonlicht en maken de stad warmer. Geveltuinen zorgen voor betere luchtkwaliteit: planten produceren zuurstof en filteren fijn stof. Gevelplanten beschermen je huis tegen weer, wind en hitte. Ze helpen je huis te isoleren. Zo zorgen stevige bladhoudende klimplanten in de winter ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt. Terwijl ze het huis in de zomer helpen koel te houden. Heb je geen ruimte voor een geveltuin? Geen nood. Bloembakken op je vensterbank zullen je gevel ook opfleuren. Je kan er zelfs eetbare planten en kruiden in zetten.”