Steunmaatregelen Coronacrisis – Federaal – Vlaams en gemeentelijk in Brakel

Steunmaatregelen Coronacrisis – Federaal – Vlaams en gemeentelijk in Brakel

Oppositiepartij CD&V-Brakel vroeg enkele dagen terug om elke Brakelaar een waardebon van 25 euro te schenken die alleen bij een plaatselijke handelaar kan worden ingeleverd. ( zie vorig artikel)
Ondertussen werkt meerderheidspartij Open VLD aan een eigen systeem waarbij de gemeente een bedrag schenkt bovenop de noodsteun van de overheid.
Schepen komt met een ander plan
Hinderpremie
“We moeten iets doen voor onze zelfstandigen”, zegt schepen van Financi ën Peter Vanderstuyf (Open VLD). “Maar met het voorstel van CD&V zullen de meeste bonnen worden ingeruild in warenhuizen. Zo blijven de andere zelfstandigen in de kou staan. Het gemeentebestuur zal een systeem uitwerken waarbij we ons baseren op de lijst van zelfstandigen die noodsteun krijgen van de federale en de Vlaamse overheid. De handelaars die in aanmerking komen voor de vierduizend euro hinderpremie, zullen ook van de gemeente een bedrag krijgen. Hoeveel dat zal zijn, kunnen we nu nog niet berekenen. We willen eerst in kaart brengen over hoeveel zelfstandigen het gaat.
Er komt geld vrij uit andere activiteiten die zijn afgelast. Dit geld zou men bijkomend investeren in de middenstand. Niettemin zullen er minder inkomsten zijn door de mindere omzet. De omzet van de middenstand en veel inwoners die in het regime van tijdelijke werkloosheid zitten. Ook is er het geschrapt dividend van Engie…… “
De andere maatregelen
Naar aanleiding van de Corona-crisis hebben de Federale en Vlaamse overheid tal van steunmaatregelen ingesteld.
Een overzicht van de steunmaatregelen is te vinden op de gemeentelijke website via:

Corona – diverse steunmaatregelen.


Om lokale ondernemers uit Brakel die problemen ervaren bij het aanvragen van één van deze specifieke maatregelen te helpen heeft het college beslist hiervoor — in functie van de noden — (externe) administratieve ondersteuning aan te bieden.
Vragen tot hulp bij het aanvragen van steunmaatregelen kunnen ingediend worden via een eenvoudig formulier op

Hulp bij aanvragen steunmaatregelen.