De strenge maatregelen die de regering heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan blijven nog minstens van kracht tot en met 19 april 2020. Gelukkig is wandelen en fietsen in UW OMGEVING toegestaan. Lichaamsbewegingen in de buitenlucht wordt zelfs aangemoedigd. Maar let wel!: enkel met de personen die in hetzelfde ‘kot’ wonen of met een vriend(in). Hou je aan de richtlijnen. Dus NIET IN GROEP en respecteer de SOCIALE AFSTAND van 1,50 meter. In volle lente- en paasvakantietijd geven we graag deze gezondheidstip: we willen u verleiden om eens Balegem te verkennen. In Balegem, deelgemeente van Oosterzele, kan je heerlijk rustig wandelen en fietsen. Dankzij infoborden maak je kennis met Balegem. Er is veel moois uit het verleden en qua natuur heeft Balegem veel te bieden. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)
Ontdek op uw eigen tempo de schoonheid van Balegem. Studies wijzen op de fysieke, psychologische en sociale weldaden van wandelen en fietsen. Ze hebben een gunstige werking. Het is goed voor het humeur, het vermindert — nu zeker in deze barre coronatijd – depressie, angst en stress. Het geeft eveneens een boost aan het zelfrespect, het beeld van het eigen lichaam, het vermogen om problemen aan te pakken en het algemeen gevoel van welbevinden. Al deze voordelen blijken overigens duurzaam te zijn. Wandelen/fietsen is zeer gunstig voor het hart.
Met de steun van ‘Leader Vlaamse Ardennen’ werd door ‘Bruisend Balegem’ een paar jaar geleden het initiatief genomen om het dorp te verfraaien met zeventien toeristische infoborden die op kenmerkende plekken werden neergepoot. De 17 borden vormen een route kriskras door het dorp, een houvast voor wandelaars en fietsers die Balegem willen ontdekken. Elke dag van het jaar. Ze versterken de Balegemse geschiedenis. De infoborden helpen de bezoeker terug te kijken in de tijd en wijzen tegelijkertijd op de actuele waarde van de landelijke schoonheid aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Balegem is befaamd voor zijn molens, zijn zandsteen, zijn jenever, zijn tweejaarlijks feest Bruisend Balegem (hopelijk kan de tiende editie doorgaan op 15 augustus 2020). Er werden veel inspanningen gedaan om de Klepmolen en de Windekemolen te restaureren en opnieuw te laten functioneren. De molens werden opnieuw maalvaardig gemaakt. Er zijn ook plannen om de Guillotinemolen te restaureren.
Bekend en beroemd is de typische Balegemse steen of zandige kalksteen die al in de vroege Middeleeuwen gebruikt werd in de architectuur. De waterput uit de Romeinse tijd in het museum Velzeke is daar een sprekend voorbeeld van. Tal van gotische gebouwen in Vlaamse steden zijn met Balegemse steen gebouwd. Nog altijd wordt Balegemse natuursteen ontgonnen. Je kan de groeve bekijken.
De zeventien borden leiden je langs deze troeven én door het authentieke Balegemse landschap: inspirerend, rustgevend, uitzonderlijk bewaard. Een heerlijke mengeling van open en gesloten landschappen waarvan sommigen teruggaan tot de ijstijd. De 17 borden: Welkombord (Rondpunt), Wegkapel (Gootje), Watermolen (Balegemstraat), Kerkhofmuur (Pastorieberg), Sint — Martinuskerk (Balegemstraat), Duivelskapel (Duivelskapelweg), Windekemolen (Hemelstraat), Schinkelhoeve (Frankenbos), Kapel (Pontslag), Klepmolen (Bottelweg), Balegem Zuidstation (Boerestraat), Grensboom (Leenstraat), Hof Koekenboot (Broek), Zandsteengroeve (Broek), Guillotinemolen (Molenstraat), Kapel Issegem (Issegem), Stokerij Van Damme (Issegem). Reporter 17