Markske zijn muts staat scheef.

Markske in tijden van crisis – Is er een dokter in de zaal?

Een ironische blik op de actualiteit door de auteur van 't Spelleke Van Lierde.

Als men roept: ‘is er een dokter in de zaal?’, is het meestal te laat. Het voordeel is dat er dezer dagen niemand in de zaal aanwezig is. Geen pati ënten en dokters evenmin. Die worden elders nuttiger ingezet.

Coronapati ënten overlijden aan respiratoire hartinsuffici ëntie en imploderende longblaasjes en/of daaraan gekoppeld inflammatoire aandoeningen. ‘Hola’, hoor ik zeggen, ‘Markie, hoe kom jij aan deze adequate medische kennis? Toch niet ten gevolge van je ingekaderd diplomaatje A2-handel aan de muur? Zelfstudie? Dokter Google?’

Nee, van doktertje te spelen tijdens mijn jeugd. Dan slaat de stemming plots om. ‘Doktertje spelen? Viespeuk!’ Dat vind ik dan weer g één fijne opmerking. De zelfverklaarde zorgverstrekker buiten het terrein streelt zijn brevet 50 meter vrije slag in een 25 meter bad.

Wij ondergaan ondersterfte. Behalve in het Limburgse Alken, waar niet alles even kristalhelder is. Ondersterfte is een statistische waarneming die voortvloeit uit vergelijkend cijfermateriaal van sterfte tijdens vorige jaren en nu. Statistiek is een buisvak. Gezien mijn lichtgeschooldheid hou ik er g één letsels aan over.

Deze ondersterfte komt er dank zij U, lieve lezer. Het systematisch bannen van knuffels en natte zoenen behoeden onze medemens voor groter onheil. Quarantaine is our middlename. Applausje voor jezelf. Vuistje!

Ik kan even serieus zijn, maar dat mag niet te lang duren. Terug ingerukt en opgehokt nu. Vergeet niet dat Ons Heer voor ons aan het kruis gestorven is om 15u. lokale zomertijd. Je hoort er niet zo veel van tegenwoordig. Het is al corona wat de paasklok luidt.