Het aantal slachtoffers in de Baronie van Boelare blijft stijgen. Ongenoegen over gebrekkige communicatie neemt toe.


Geraardsbergen. In de Baronie van Boelare loopt het aantal bewoners die mogelijks bezweken zijn aan COVID-19 verder op. Volgens goed ingelichte bronnen zouden er intussen minstens 12 overlijdens te betreuren zijn. Intussen groeit het ongenoegen over de gebrekkige communicatie van het ASZ, de Baronie van Boelare en het stadsbestuur. Waarnemend burgemeester Fernand Van Trimpont en communicatieverantwoordelijke van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Dorien Buyst reageren.

In de Baronie loopt het dodental verder op.
In de Baronie van Boelare zijn er intussen reeds meer dan 10 bewoners mogelijks bezweken aan COVID-19. Algemeen directeur van de Baronie van Boelare Maarten Van Nieuwenhove bevestigde gisteren had het gisteren in een persmededeling nog over 9 dodelijke slachtoffers, maar het dodental loopt verder op. Volgens goed ingelichte bronnen zouden er minstens 12 overlijdens te betreuren vallen.   In de andere zorgcentra in Geraardsbergen zijn er momenteel nog geen besmettingen gesignaleerd.

Ongenoegen over communicatie neemt toe
Intussen neemt het ongenoegen over de gebrekkige communicatie toe. Zo moest de familie van een Covid-19-pati ënt zelf naar het ziekenhuis bellen om te vernemen dat de moeder overleden was. In de Baronie van Boelare werd de naaste familie pas op de hoogte gesteld nadat de bewoner al een dag overleden was. Ook de communicatie van de stad Geraardsbergen kan volgens een aantal mensen een stuk beter. Luc Swartebroeckx van Weerbaar Geraardsbergen:’Waarom werd er tot nu toe niet gecommuniceerd over de Geraardsbergse crisiscel ? Sinds wanneer worden die dagelijkse vergaderingen georganiseerd? Waarom worden er dagelijks geen cijfers gecommuniceerd over de evolutie van de epidemie in Geraardsbergen? Openheid en transparantie zijn en blijven een permanente plaag in onze stad…’

‘De toestand van een COVID-19-pati ënt kan in een paar uur snel veranderen.’
Gisteren melden we al dat de dienst Intensieve Zorg van het ASZ campus Geraardsbergen haast volzet is. De toestand kan snel omslaan. communicatieverantwoordelijke van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Dorien Buyst: ‘Wanneer een pati ënt sterft aan het Covid-19-virus, willen we de menselijke waardigheid zeker niet uit het oog verliezen. We volgen zo goed mogelijk de richtlijnen van de overheid op. We bekijken steeds wat mogelijk is casus per casus in samenspraak met de behandelende arts. We merken ook dat sommige Covid-19-pati ënten het goed stellen, maar dat hun toestand op een paar uur heel snel kan veranderen. Bovendien willen we de veiligheid van de familieleden zeker niet in het gedrang brengen. Het is niet evident om familie toe te laten op covid-19 verblijfsafdelingen. We begrijpen dat het moeilijk is voor het rouwproces van de familie, we wensen hun dan ook veel sterkte toe in deze moeilijke periode.’

Waarnemend burgemeester Fernand Van Trimpont reageert
Waarnemend burgemeester Fernand Van Trimpont wijst erop dat de familie van de bewoners in de woonzorgcentra via diverse kanalen op de hoogte gehouden: ‘We vinden het heel belangrijk dat zij op de hoogte zijn van het dagelijkse leven in het woonzorgcentrum, de genomen maatregelen en de situatie. Indien zich een plotse verandering in de situatie van een bewoner, of meerdere bewoners op medisch vlak zou voordoen, zullen de betrokken families van deze bewoners hiervan zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht.
De medewerkers van de woonzorgcentra doen het fantastisch. Elke dag in de vuurlinie met veel sereniteit en gedrevenheid.Het leven in de woonzorgcentra gaat voor een zeer groot stuk zijn gewone gang, met uitzondering uiteraard van de familiebezoeken. We blijven de virtuele wereld verder ontdekken. Tot nu toe (en dit kan morgen anders zijn) is er geen enkel geval van corona noch bij bewoners, noch bij medewerkers vastgesteld. De situatie wordt nauwgezet opgevolgd onder leiding van de directeurs en de Coördinerend en Raadgevend Arts (CRA).’

Dagelijks komt de crisiscel – bestaande uit artsen, hulpdiensten, preventiedienst, management, de schepen van sociale zaken & welzijn en de waarnemend burgemeester – samen. Deze crisiscel volgt de lokale situatie op de voet op en onderhoud contacten met de diverse instellingen op ons grondgebied.

Julien Borremans