Ware ravage aan A.Hansstraat in Horebeke na ruimen van waterloop.

Ware ravage aan A.Hansstraat na ruimen van waterloop.

Recent werd de beek aan de A. Hansstraat te Horebeke geruimd.
Deze waterloop van categorie 3 valt onder de verantwoordelijkheid van de provincie sinds de gemeente Horebeke deze heeft overgedragen.
Groen Horebeke trekt nu aan de alarmbel.
Gemeenteraadslid Filip Hebbrecht, die al meer dan 20 jaar actief is voor het behoud van de natuur in Horebeke, kan er niet mee lachen.
“De ruiming gebeurt jaarlijks en dient om de bedding te verdiepen en zo bij hevige regenval meer water te kunnen opvangen en sneller af te voeren. Dat is op zich al niet aan te bevelen.
Alle experten adviseren net om water langer op te houden en zo te zorgen dat het kan infiltreren in de bodem. Enkel zo kunnen we de grondwatertafel aanvullen en zorgen dat we bij droogtes toch nog water hebben. Door de beken dieper uit te graven zorgen we voor sneller afvoeren van het water. Daardoor komt het water samen in de lager gelegen stromen met alle gevolgen vandien voor woningen en dorpskernen stroomafwaarts die de grote hoeveelheid water niet kunnen slikken. De provincie voert hier dus een contraproductief beheer.
Het ruimen gebeurde bovendien zo drastisch dat een houtkant over een lengte van 200 meter werd vernield. Een hele bomen- en haagkantrij naast de beek werd stukgeslagen. De schade aan de natuur is groot. Door zo te ruimen zijn de jonge boompjes gewoon vernield. Deze begonnen zich net te herstellen na een te drastische snoei die door de gemeente Horebeke werd opgelegd” aldus Hebbrecht.
“ De combinatie van de te drastische snoei en de vernieling door de provincie kan fataal zijn.
Dit op een moment dat, door de corona maatregelen, mensen massaal op zoek gaan naar natuur in eigen buurt. Het belang van lokale natuur is nog nooit zo nadrukkelijk bevestigd de laatste weken.
Bovendien is dit is een kaakslag voor de vrijwilligers van Natuurpunt en JEHO die enkele jaren geleden samen met de landbouwer deze houtkant hebben aangeplant. Toppunt is dat de houtkant werd aangeplant om erosie tegen te gaan. Door deze nu te vernielen wordt dit teniet gedaan en dreigt opnieuw meer erosie. Hierdoor stroomt vruchtbare grond in de beek waardoor de beek sneller verzadigd. Als je weet dat de provincie 100.000en euro’s investeert in erosie bestrijdende maatregelen is dit wel heel pijnlijk. Hier wordt belastinggeld slecht beheert.
Ik wil dan ook aan het gemeentebestuur vragen een overleg in te plannen met de provincie om deze aanpak aan te klagen en een herstel van de houtkant te voorzien” zegt Hebbrecht.