©RV - Denderzicht vanop rechteroever

Drie gebieden in de Dendervallei met waardevol erfgoed vastgesteld

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele heeft drie gebieden in de Dendervallei vastgesteld als waardevol erfgoed. “Door deze drie gebieden vast te stellen zorg ik ervoor dat bij toekomstige ontwikkelingen in de Dendervallei rekening wordt gehouden met het aanwezige erfgoed. Erfgoed kan op die manier een belangrijke rol spelen en een meerwaarde cre ëren in de beleving van de Dendervallei”,  zegt minister Diependaele.

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft drie waardevolle gebieden in de Dendervallei die opgenomen zijn in de Landschapsatlas zijn formeel vastgesteld als waardevol erfgoed. Dat betekent dat er rekening moet worden gehouden met het erfgoed wanneer in die gebieden ruimtelijke ontwikkelingen gebeuren. En die ontwikkelingen komen er aan, om oplossingen te bieden voor de overstromingsproblematiek in de Dendervallei. Omdat de riviervalleien van de Dender een lange bewoningsgeschiedenis kennen, vinden we het belangrijk dat ook over de toekomst van het erfgoed wordt nagedacht.

De drie zones die worden vastgesteld zijn voorbeelden waar de historische inrichting en het gebruik van de alluviale vlakte door de mens nog herkenbaar is in verschillende aspecten (grondgebruik, inplanting dorpen, ontwikkeling wegennetwerk) van het huidig landschap.  Het gaat over deze drie gebieden:

  •  ‘Welle- en Kapellemeersen’ in Aalst, Affligem en Denderleeuw
  • ‘Bellebroek en Dendermeersen tussen Oudegem en Wieze’ in Aalst, Dendermonde en Lebbeke
  • ‘Dendervallei tussen Idegem en Ninove en het Geitebos

“De vaststelling maakt het mogelijk dat de gebieden bij een ruimtelijk planningsproces omgezet worden naar erfgoedlandschap. Zo zorgen we samen met onze partners zoals de Vlaamse Waterweg nv, Departement Ruimte en de provincie Oost-Vlaanderen voor ruimtelijke kwaliteit en voor een Dender in balans. Erfgoed kan op die manier een belangrijke rol spelen en een meerwaarde cre ëren in de beleving van de Dendervallei”,  laat minister Diependaele nog weten.