Luc Swartebroeck: ‘Digitale gemeenteraad is niet openbaar, dus niet wettelijk’


Geraardsbergen. Volgens Luc Swartebroeckx van Weebaar Geraardsbergen is de digitale gemeenteraad van volgende week dinsdag 28 april onwettig. Luc Swartebroeckx stelde de vraag naar de wettelijkheid van dit initiatief aan het Agenschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid en kreeg als antwoord dat de zitting niet openbaar is en dus niet wettelijk. Het achteraf online plaatsen van de zitting is uiteraard transparant, maar is daarom nog geen openbare zitting.

Luc Swartebroeckx van Weerbaar Geraardsbergen informeerde naar de geldigheid van de digitale gemeenteraad van volgende week dinsdag 28 april. Van het Agenschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid kreeg hij volgend antwoord: ‘Een zitting is openbaar wanneer iedereen de mogelijkheid heeft om de zitting live te volgen, m.a.w. wanneer de zitting minstens virtueel kan worden gevolgd. Het achteraf online plaatsen van de zitting is uiteraard vanuit transparantie en openbaarheid essentieel, maar dit betekent niet dat de zitting zelf openbaar is.
De openbaarheid van de zitting wordt beoordeeld op het moment van de zitting zelf. Om openbaar te zijn moet de zitting door ‘het publiek’ live gevolgd kunnen worden.  Indien er geen livestream is, dan gaat de vergadering door in besloten zitting. Het besloten karakter van de vergadering moet dan geregeld zijn in het besluit van de burgemeester (politieverordening).’

Julien Borremans