N-VA Herzele doet dringende oproep om de lokale handelaars te ondersteunen

De N-VA van Herzele deed tijdens de digitale gemeenteraad van 22/04/2020 een opvallende oproep naar het gemeentebestuur van Herzele om de lokale handelaars dringend te ondersteunen.  

“Concreet willen we dat doen door webshops aan te bieden aan onze lokale handelaars, om hen op die manier de mogelijkheid te bieden om toch nog actief te kunnen blijven in deze bizarre tijden”,  zegt Timothy Desmet (N-VA), professor en zelf ondernemer.

#ikkooplokaal

Het gebruik van de hashtag #ikkooplokaal  op de sociale media bewijst dat vrijwel iedereen in Vlaanderen voorstander is om bij lokale handelaars hun aankopen te doen om ze te ondersteunen.  “En laat dat nu net het probleem zijn in deze corona-tijden”, zegt Timothy Desmet (N-VA).  “Door de corona-maatregelen zijn de meeste lokale handelaars verplicht om hun zaak te sluiten. De enige manier om op dit ogenblik een deel van hun omzet te redden is door in te zetten op online verkoop. Dat kan door het opstarten van een webshop maar dat is duur en vereist veel tijd en digitale kennis waardoor dat voor veel lokale handelaars helaas geen optie is”.

lokaalonline.be

N-VA Herzele deed dan ook de dringende oproep aan het gemeentebestuur van Herzele om zich aan te sluiten bij  lokaalonline.be, een digitaal platform waarop lokale handelaren hun eigen producten kunnen aanbieden, zonder dat ze zelf een webshop moeten bouwen. De gemeente betaalt hiervoor een bijdrage van ongeveer 1.000 euro per maand en krijgt de mogelijkheid om een 20-tal webshops aan lokale handelaars aan te bieden. Dat komt dus neer op ongeveer 50 euro per webshop.

‘We zijn ervan overtuigd dat dit voor onze lokale handelaars een enorme steun zou kunnen betekenen in deze moeilijke tijden. Maar ook voor de inwoners van Herzele, die heel graag lokaal willen kopen is dit platform een gemakkelijke en gebruiksvriendelijke manier om lokaal te kopen en de lokale handelaars te steunen”,  zegt Patricia Van Ruyskensvelde (N-VA).

Het initiatief werd eerder lauw onthaald door het gemeentebestuur van Herzele. De gemeente is van plan om zelf wat kleine initiatieven aan te bieden op de website van de gemeente.  “Maar die zijn amateuristisch en gaan niet ver genoeg. Wie online wil kopen zal niet naar de website van de gemeente surfen”,    vreest Timothy Desmet.  “Wat wij vragen is een professionele aanpak en ondersteuning van onze handelaars.  

“We beseffen uiteraard dat het gemeentebestuur nu in de eerste plaats moet inzetten op de gezondheid en de veiligheid van de burgers”, besluit Toon De Bock, fractieleider van de N-VA in Herzele,  “maar we moeten ook onze lokale economie zuurstof geven. Lokale handelaars hebben  nu  baat bij het oprichten van een webshop en niet binnen een maand, wanneer de corona-maatregelen door de Federale of Vlaamse overheid worden teruggeschroefd. De gemeente Herzele moet dus nu handelen, dat is ook wat onze lokale handelaars verwachten.  Dat uitgerekend open VLD, de partij van burgemeester Van Tittelboom die urgentie niet inziet is onbegrijpelijk”.