Groen Horebeke wil de meest kwetsbaren ondersteunen en vraagt extra ondersteuning voor ondernemers en verenigingen en school.

Vandaag maandag ligt het voorstel op de gemeenteraad voor om voor ieder gezin in Horebeke een aankoopbon van 50 euro bij Horebeekse handelszaken te voorzien. ‘We vinden het zeer nobel dat het gemeentebestuur onze lokale handelaars wil ondersteunen’ zegt Groen-raadslid Petra De Sutter. ‘Dit is een goed initiatief dat we zullen ondersteunen .’

Groen Horebeke wil evenwel nog verder gaan en de steun nog meer ori ënteren naar die mensen voor wie de corona-crisis extra hard aankwam. ‘Voor een deel van de mensen die er wel warm bijzitten maakt 50 euro voor het gezin echt geen verschil. We vinden het dan ook nuttiger om het grote bedrag uit het gemeentebudget dat voor de steunmaatregelen wordt uitgetrokken — 50.000 euro in totaal — nog meer te gaan inzetten voor sociaal beleid en ondersteuning,’ zegt De Sutter.

Daarom doet de partij maandag het voorstel om de bonnen niet zomaar aan iedereen te bezorgen, maar ze te laten afhalen. ‘Bonnen die voor een bepaalde datum niet werden afgehaald, worden ter beschikking gesteld van de meest hulpbehoevenden, via het OCMW. Ook kunnen mensen zelf aangeven om de bon te willen schenken aan het OCMW. Zo zal er ongetwijfeld een groter deel van de totale middelen van het gemeentelijk noodfonds naar die mensen gaan die dit het meest nodig hebben, en dat is voor ons essentieel,’ besluit De Sutter.

Daarnaast pleit de partij Groen om handelaars financieel te ondersteunen bij een heropening. De aankoop van plexiglas, mondmaskers, handgel, ontsmettingsmateriaal.. kosten geld. Groen stelt daarom voor dat Horebeekse ondernemers deze kosten kunnen recupereren via de gemeente.

Tenslotte vraagt de partij om verenigingen en de school 2geltje niet te vergeten en te ondersteunen via het noodfonds. Verengingen en de school zullen meer dan ooit belangrijk zijn bij de heropstart van het sociale leven en om eenzaamheid te bestrijden. Maar ook zij zagen hun inkomsten drastisch dalen door afgelaste voorstellingen, eetfestijnen etc… Ook zij mogen niet vergeten worden. Hebben ze kosten gemaakt die niet recupereerbaar zijn dan stelt Groen voor dat er wordt voorzien in een tussenkomst vanuit de gemeente.

Foto   archief BB