‘Alle Geraardsbergenaars vanaf 12 krijgen van de stad een herbruikbare en wasbare mondmasker.’


Geraardsbergen. De eerste virtuele gemeenteraadszitting in de geschiedenis van Geraardsbergen vond deze avond plaats. Emma Van der Maelen (sp.a) vroeg aan het stadsbestuur meer tekst en uitleg over de eventuele aankoop van herbruikbare mondmaskers voor alle inwoners. Waarnemend burgemeester Fernand Van Trimpont (CD&V) kondigde een initiatief van de stad Geraardsbergen aan om samen met Ninove herbruikbare mondmaskers voor alle inwoners vanaf 12 jaar aan te kopen.

Digitale gemeenteraad
Emma Van der Maelen (sp.a) liet zich positief uit over het verloop van de eerste digitale gemeenteraad in de geschiedenis van Geraardsbergen. ‘Er was op het einde van de gemeenteraad wel een technisch probleem, maar vandaag zal de gemeenteraad integraal online te beluisteren zijn.’ Emma Van der Maelen vroeg aan de voorzitter van de gemeenteraad Rudy Frederic (CD&V) om toch maar uit te kijken naar een grotere ruimte – bijvoorbeeld De Spiraal – waar de gemeenteraad fysiek kan doorgaan en waar plaats genoeg is om de social distancing te respecteren. Rudy Frederic bevestigde dat er reeds een initiatief in deze richting werd genomen.

Herbruikbare mondmasker voor iedere inwoners vanaf 12 jaar
Waarnemend Burgemeester Fernand Van Trimpont (CD&V) kondigde het initiatief aan dat de stad Geraardsbergen – samen met Ninove – herbruikbare en wasbare mondmaskers zal aankopen voor alle inwoners van de Oudenbergstad vanaf 12 jaar. ‘
Tijdens de zitting gaf waarnemend burgemeester Fernand Van Trimpont bevestigde afgelopen gemeenteraad dat de stad Geraardsbergen samen met Ninove zou overgaan tot de aankoop van herbruikbare mondmasker voor de inwoners,’ geeft Emma Van der Maelen mee. Waarnemend burgemeester Van Trimpont gaf mee dat dit bovenop het federaal initiatief, dat afgelopen vrijdag beslist werd, zal komen. De federale overheid en de deelstaten zorgen er voor dat elke burger minstens één stoffen mondmasker en twee filters – om in mondmaskers te steken – zullen krijgen.

Think-Pink vzw
De Geraardsbergse socialisten zijn tevreden dat de stad Geraardsbergen overgaat tot een bijkomende aankoop van mondmaskers. Emma Van der Maelen stelt voor om de mondmaskers aan te komen bij Think-Pink vzw, een organisatie die strijdt tegen borstkanker: ‘ Think-Pink vzw heeft ook een aanbod voor lokale besturen. In samenwerking met een Belgisch bedrijf is Think-Pink vzw begonnen om massaal gepersonaliseerde mondmaskers te produceren aan 2 euro/stuk. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar Think-Pink vzw en naar concrete projecten voor pati ënten en lokale ziekenhuizen. Het betreft wasbare, 100% katoenen mondmaskers in drie lagen; gemaakt volgens de normen opgesteld door specialisten. Intussen zijn deze mondmaskers reeds in gebruik in Duitsland en Oostenrijk.’

Julien Borremans