Eerste digitale gemeenteraad in Merelbeke is succes

Gisteravond om 19.30 uur organiseerde het lokaal bestuur Merelbeke voor de eerste keer een digitale gemeente- en OCMW-raad. Het bestuur koos voor volwaardige raden, m ét chatfunctie.

Door de coronamaatregelen besloot het lokaal bestuur Merelbeke om de gemeente- en OCMW-raad te laten doorgaan op afstand, via videoconferentie. De verschillende fracties kregen op voorhand een digitaal draaiboek met afspraken. Daarop konden ze hun opmerkingen formuleren. Tijdens twee voorafgaande proefsessies werd het draaiboek al overlopen zodat die op punt stond tegen de gemeente- en OCMW-raad.

“De proefsessies verliepen heel goed. We kozen er dan ook voor om een volwaardige gemeente- en OCMW-raad te houden, met de mogelijkheid om aanvullende vragen te stellen”, legt raadsvoorzitter Bertrand Vrijens uit. Ook konden de raadsleden vragen aan de raadsvoorzitter om tussen te komen via een chatfunctie en werden er presentaties gedeeld.

“Onze diensten Interne organisatie en ICT namen het scenario en het technische luik voor hun rekening en verdienen dan ook een dikke pluim”, voegt raadsvoorzitter Bertrand Vrijens toe. “We bekijken momenteel of we het publiek en de pers live kunnen laten meevolgen als de gemeente- en OCMW-raad in mei ook digitaal zou verlopen.”