Verken de Rodeland fietsroute 2

Foto reporter nuus reed de fietsroute rodeland 2

Maak kennis met het zuidelijke, meest heuvelachtige deel van het Land van Rode. Deze streek is niet alleen beroemd voor de rode baksteen, maar meer nog voor de Balegemse zandsteen. Fiets langs uitgestrekte open vlaktes en steengroeven waar deze wereldvermaarde steen wordt gewonnen.

Deze route is niet bewegwijzerd met fietsknooppunten. Je volgt de bewegwijzering die de naam draagt van deze fietsroute. De route heeft een afstand van 46 km, het begin en eindpunt is gemeentehuis dorp 1 Oosterzele. Je kan ook de route indelen in twee routes op een bepaalt moment komen de route dicht bij elkaar zou dat je kunt afsnijden.

Maak kennis het zuidelijke, meest heuvelachtige deel van het Land van Rode in Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Munte. De naam verwijst naar de eens zo belangrijke maar nu ingeslapen baksteenindustrie in deze regio. Om de stenen de nodige hardheid te geven, werden ze gebakken en kregen ze een rode kleur.

Voorbij Bavegem dorp fiets je voorbij de Spooklinde of Dikke Linde, het enige geklasseerde landschap van de fusiegemeente. Hij zou al dateren uit de tijd van Keizer Karel. Zijn verlaten ligging en zijn mysterieuze silhouet liggen aan de basis van vele spookverhalen en legendes. Zo zou dit ooit een verzamelplaats voor heksen zijn geweest én een schuilplaats van de beruchte 18de-eeuswe struikrover Jan de Lichte.

In de kerk van Sint-Lievens-Houtem ligt het praalgraf van de heilige Sint-Livinus of Sint-Lieven, de patroonheilige van deze regio. De 7de-eeuwse Ierse geestelijke kwam destijds naar hier om zieltjes te winnen, maar werd letterlijk een kopje kleiner gemaakt. Met zijn hoofd onder zijn arm zou hij nog tot in Sint-Lievens-Esse gestrompeld zijn, waar miraculeus een bron ontsprong. Sint-Lieven wordt tot op vandaag feestelijk herdacht tijdens de jaarlijkse zomerjaarmarkt eind juni.

Bij Stokerij Van Damme in Balegem stoken ze al sinds 1862 de bekende Balegemse jenever.’s Zomers kan je de stokerij bezoeken elke laatste zaterdag van de maand, maar het koffiehuis is elke dag open! www.stokerijvandamme.be ·Last van je tanden? Spring dan binnen in de Sint-Bonifatiuskerk van Munte, gelegen op het hoogste punt van de regio (55 meter). De kerk dankt zijn roem aan het relikwie van Sint-Apollonia of ‘Sinte Plonne’, de patrones tegen tandpijn. Horecatips: Castelly, Krabbenijkstraat 102, 9520 Sint-Lievens-Houtem: Lunchen of pauzeren met koffie of thee in een uniek kader.

bron : www.tov.be

https://www.tov.be/nl/rodeland-fietsroute-2