N-VA vraagt een ernstige aanpassing van het opstartplan van het winkelcentrum.

‘De communicatie van het stadsbestuur met de handelaars kan een stuk beter.’


Ilse Roggeman en Sarah-Amilia Derijst


Geraardsbergen. De N-VA Geraardsbergen vraagt om het relanceplan van het stadsbestuur ernstig aan te passen. ‘Het afsluiten van het stadscentrum van 9.00 tot 18.00 uur is veel te voorbarig. Het zou beter zijn om de winkelstraten in te richten voor tweerichtingsverkeer voor de voetgangers.’ Het afsluiten van het centrum kan de mensen aanzetten om naar andere steden te winkelen. De N-VA gemeenteraadsleden Sarah-Amilia Derijst en Ilse Roggeman zijn vragende partij om het gratis parkeren in het centrum te verlengen tot eind 2020. Tevens hameren beide gemeenteraadsleden op de noodzaak van een betere communicatie met de handelaars en vragen ze om dringend werk te maken van het beloofde noodfonds van €400.000.

De N-VA gemeenteraadsleden Sarah-Amilia Derijst en Ilse Roggeman maakten kennis met het relanceplan voor de heropening van de winkels in Geraardsbergen.  Het naleven van de federale en Vlaamse veiligheidsmaatregelen blijven een voorwaarde voor een geslaagd heropstarten van economische activiteiten. Ze zijn blij met de aanmoediging van het stadsbestuur om het veilig te houden in Geraardsbergen ten tijde van corona, er werden goede maatregelen getroffen maar ze maken zich zorgen over het parkeer- en verkeersvrij maken van het stadscentrum.  Ze denken dat deze maatregel ervoor gaat zorgen dat de baanwinkels langs de Astridlaan gepromoot worden ten koste van de handelaren in het stadscentrum.

Afsluiten centrum te voorbarig.
Maar zal er maandag een stormloop zijn naar de winkels is sterk de vraag van beide gemeenteraadsleden. Gaan lange rijen voor de winkels de voetpaden overspoelen? “Blijf in uw kot” wordt sterk gepromoot en is ook een van de meest effici ënte regels om het coronavirus zijn gang niet te laten gaan

Sarah-Amilia Derijst en Ilse Roggeman zijn ervan overtuigd dat de drastische regel om het stadscentrum nu volledig af te sluiten van 9u tot 18u voorbarig is. De rechterkant de mensen een straat laten opstappen en links laten terugkeren lijkt hen een betere piste om de winkels te laten heropstarten. Zeker nu verplicht wordt om mondmaskers te dragen bij het winkelen, kan dit geen probleem zijn. Met pijlen op de voetpaden de richting aangeven waarin moet gestapt worden, kan gezorgd worden voor duidelijkheid bij de shoppers. De parkeerstroken vrijlaten kan een extra mogelijkheid zijn om de veiligheid te garanderen, maar het volledige centrum verkeersvrij maken zal eerder mensen weghouden dan aantrekken. Geraardsbergen is geen grootstad zoals Gent of Antwerpen waar duizenden mensen komen winkelen.

Gratis parkeren tot eind 2020
Op de gemeenteraad van november werd door de N-VA-fractie voorgesteld om tijdens de eindejaarsperiode de handelaren een duwtje in de rug te geven en gratis parkeren toe te laten. Vandaar ook nu de expliciete vraag om het gratis parkeren tot eind 2020 aan te houden. Onze handelaren verdienen nu meer dan ooit deze steun om uit de impasse te geraken.

Onze lokale winkeliers zijn tot in de puntjes voorbereid om op maandag 11 mei te heropenen. Maar het beloofde coronapakket voor de handelszaken dat hen door het stadsbestuur beloofd werd zal echter wel pas eind volgende week geleverd worden…

Ze stelden vast dat vele winkeliers misnoegd waren over de communicatie door het stadsbestuur en dat er beslissingen genomen werden waar ze totaal niet achter staan. Jammer dat deze communicatie niet beter verliep want het zijn juist zij die er mee voor zorgen dat we onze stad naar een hoger level kunnen heffen. Naar een bruisend Geraardsbergen!

De zomercollectie komt eraan en de leveringen zouden enkel voor 9 uur of na 18u mogen gebeuren. Als er geen vrachtwagens meer rijden? En wat met de thuisverpleegkundigen die in de verkeersvrije straten pati ënten moeten gaan verzorgen?

Het noodfonds
Op 17 maart werd meegedeeld door het stadsbestuur dat er een noodfonds zou opgericht worden voor de lokale handelaars, de horeca, de toeristische- en de evenementensector. Men sprak van 400  000 euro. Het wordt dan ook hoog tijd om deze mensen gerust te stellen en zekerheid te geven over de fiscale en financi ële maatregelen. De N-VA fractie hoopt dan ook dat hier snel meer duidelijkheid wordt gegeven zodat onze Geraardsbergse ondernemers hoopvol naar de toekomst kunnen kijken.

Julien Borremans