Gemaine Van Eesbeek mag vandaag 100 kaarsjes uitblazen


Nicht Nelly en meter Germaine Van Eesbeek


Grimminge. Germaine Van Eesbeek mag vandaag 100 kaarsjes uitblazen. Ze verblijft momenteel in Beauprez Service Residenties te Grimminge. Door de coronacrisis verloopt het feest in mineur, maar in Beauprez wordt ze door het personeel in de bloemetjes gezet.

Germain werd op 9 mei 1920 geboren, tijdens de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Vooral naar de twintig jaar dat ze een buurtwinkeltje met haar man in het centrum van Brussel openhield, heeft ze goede herinneringen. ‘Met mijn man heb ik twintig jaar lang een buurtwinkeltje opengehouden in het hartje van Brussel en dat was de mooiste tijd van mijn leven. Als ik aan die periode terugdenk, voel ik enkel puur geluk.’

Toch kende Germain ook heel wat tegenslagen en verdriet. Ze verloor op korte tijd zowel haar dochter als haar man. Met de man met wie ze lief en leed deelde, kijkt ze nog steeds met liefde terug: ‘Mijn man was een zeer genereus persoon, hij genoot ervan om mensen in de watten te leggen, cadeautjes te geven. Ook klanten stopte hij vaak wat extra’s toe: meer groenten voor dezelfde prijs, dat soort dingen. Dat heb ik altijd aan hem bewonderd: die vrijgevigheid, die gulheid. Hij was een zeer liefdevolle man.’

Germaine verblijft de laatste jaren in Beauprez Service Residenties te Grimminge, waar ze door de goede zorgen van het personeel wordt omringd. Ook haar nichtje Nelly Van Eesbeek is nog steeds van de partij en steunt Meter Germaine in haar dagelijks leven.

Julien Borremans