IOED Lierde

Lierde maakt deel uit van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) Vlaamse Ardennen.

Vlaams minister Matthias Diependaele erkende verleden week vijf nieuwe IOED’s.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, erkende verleden week in Vlaanderen vijf nieuwe intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten of kortweg IOED’s. Deze zijn Bosland, Denderland, Leie-​Schelde, Rupelstreek en Vlaamse Ardennen.

Hiertoe behoort dus ook deze van de Vlaamse Ardennen waarvan Brakel, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm  deel uitmaken. Dertien gemeenten die zich dus vanaf 1 januari 2021 kunnen laten bijstaan door de IOED voor taken rond archeologisch, bouwkundig en landschappelijk erfgoed.

“Vlaanderen telt nu 30 IOED’s. Wat wil zeggen dat bijna 80% van de lokale besturen in Vlaanderen zich laat bijstaan door zo’n IOED”, zegt minister Diependaele. “Het doet mij dan ook enorm veel plezier dat ook in mijn streek dertien gemeenten de handen in elkaar slaan. Dat is geweldig nieuws voor het onroerenderfgoedbeleid in de Vlaamse Ardennen.”

Wat doet een IOED ?

Een intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst stelt een geïntegreerd onroerenderfgoedbeleid op voor minstens drie gemeenten, ondersteunt hen bij de uitvoer ervan, en kan optreden als projectpartner. De nieuwe erkenning is het resultaat van een lang voortraject met burgers en lokale besturen. Via participatiemomenten gingen de gemeenten op zoek naar een eigen invulling van het erfgoedbeleid.

De gemeenten uit de Vlaamse Ardennen behoren tot het werkingsgebied van het intergemeentelijke samenwerkingsverband SOLVA en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Daardoor zullen ze ook nauw samenwerken als IOED.

Meer info kan je vinden op de website van het Agentschap Onroerend Erfgoed: https://www.onroerenderfgoed.be/een-erkende-ioed