Reekalfje sterft na zoveelste incident met loslopende honden in natuurgebied Burreken

Natuurpunt Kern Rondom Burreken
Reekalfje sterft na zoveelste incident met loslopende honden in natuurgebied Burreken

“De laatste weken worden bossen en natuurgebieden druk bezocht en soms zelfs overstelpt. Niet verwonderlijk: we zitten met z’n allen voor lange tijd binnen en het goede weer nodigt ons uit om de buitenlucht op te zoeken… als dat even kan ook met onze trouwe viervoeters.
Uiteraard zijn honden ook van harte welkom in de natuur maar enkel aan de leiband.
Maar niet iedereen respecteert die afspraak.
Zo zijn er al weken incidenten in het natuurgebied Burreken te Brakel-Maarkedal met hondeneigenaars die het niet nauw nemen en hun honden los laten lopen. Ze zien het natuurgebied als een hondenlosloopweide. Dit zorgt voor heel wat problemen” zegt Dirk Criel, conservator van het natuurgebied en vrijwilliger bij Natuurpunt.
Een probleem voor de natuur
“Vooral in de lente is de natuur heel kwetsbaar omdat ze dan één grote kraamkliniek is. De eerste jonge kieviten komen uit hun ei en jonge hazen lopen op de akkers. Vogels zitten op hun nest of hebben net kuikens gekregen. Een groot deel van de reegeiten is ‘hoogzwanger’ en daardoor niet zo snel als anders. Enkele hebben ondertussen al reekalfjes op de wereld gezet. Die liggen in hun eerste levensdagen heel stil in het gras of tussen de bladeren en struiken in het bos. Loslopende honden en wandelaars kunnen deze dieren verstoren bijvoorbeeld door hun geur, hen wegjagen of zelfs doden. Afgelopen weekend was het dan ook prijs. Wandelaars merkten twee jonge kalfjes op die – na een verstoring – verweesd waren achtergelaten. Ze bleken al onderkomen. Na observatie hebben we beslist om ze onder te brengen in het opvangcentrum voor wilde dieren in Geraardsbergen” getuigt Criel.
“Daar werden de eerste zorgen toegediend. Helaas was de toestand van een van de kalfjes dermate slecht dat het nog dezelfde dag stierf. Het andere kalfje wordt nu grootgebracht met de fles – een tijdrovend en zorgzaam werk.”

Wat de hondeneigenaars ook over het hoofd zien, is dat het los laten lopen van honden ook een probleem vormt voor andere bezoekers. Ze gaan er vaak van uit dat hun hond heel lief en trouw is en daardoor geen gevaar of bedreiging vormt. Voor andere bezoekers en zeker voor kinderen is een vreemde hond, en al zeker een loslopende, doorgaans best beangstigend.

Een loslopende hond kan zelf ook in gevaar komen. Andere honden of dieren zoals everzwijnen of vossen, of opgeschrikte paarden en koeien zijn maar enkele gevaren waarmee een loslopende hond geconfronteerd kan worden. Bovendien zijn loslopende honden die zondermeer de natuur intrekken vatbaar voor ziektes of teken” zegt Dirk Criel.
Afsluiten natuurgebied.
Natuurpunt zal de komende weken een communicatiecampagne opzetten om de hondeneigenaars te sensibiliseren. Zo komen er infoborden waarop duidelijk aangegeven staat waarom het van belang is de hond aan te lijnen en niet van de paden af te wijken. Daarnaast krijgen bezoekers een infofolder aangeboden met informatie. Tot slot zal er ook meer toezicht komen. De Natuurpunt vrijwilligers zullen actiever rondlopen en mensen  aanspreken die zich niet aan de afspraken houden. Als de situatie niet verbetert, overweegt Natuurpunt om bepaalde delen van het gebied af te sluiten voor bezoekers. Een jammere zaak zijn voor de bezoekers die het wel goed menen met de natuur.
“Daarom hopen we dat dit onheilsbericht helpt om bezoekers ervan te overtuigen zich alsnog aan de regels te houden” aldus nog Criel.

Meer info: www.burreken.be